Kína délnyugati tartománya, Szecsuan szerdán megkezdte az otthonok, irodák és bevásárlóközpontok áramellátásának korlátozását a szélsőséges hőhullámok és a szárazság okozta súlyos áramszünetek miatt – állítja az állami média, valamint egy áramszolgáltató cég. Az állami tulajdonú Dazhou Power Group hivatalos WeChat-fiókja szerint a délnyugati tartományban található 5,4 millió lakosú Dazhou város lakónegyedei, irodái és bevásárlóközpontjai szerdán több órán át tartó, többször visszatérő áramszünetekkel szembesültek, ami nagyon ritka az országban. Peking általában szükség esetén különböző iparágak áramellátását korlátozza, és mindig előnyben részesítik a lakossági és kereskedelmi felhasználást.

Chengdu, China On the Jin River
Szecsuan még kivilágítva  Fotó: Sean Pavone Photo / Getty Images

A Sichuan Daily helyi hírlap szerint a mostani hivatalos felszólításban a kormányhivatalokat arra kérték, hogy

 a klímaberendezéseket ne állítsák 26 fok alá, valamint inkább a lépcsőt használják a liftek és mozgólépcsők helyett.

 Emellett le kell állítani a szökőkutakat, a különböző kivilágításokat és az éjszakai kereskedelmi tevékenységeket.

Az akkumulátorgyártásról híres Szecsuán – Kína egyik legnépesebb tartománya – nagymértékben függ a vízenergiától, energiaszükségletének mintegy 80 százalékát vízerőművekkel állítja elő,

és a környező gyárak is a vízenergiát hasznosítják a gyártási folyamataikban, így különösen ki vannak téve a hőhullámoknak és a szárazságnak. A tartomány vasárnap már felszólította a lítium-, a műtrágya-, illetve a fémgyártókat, hogy állítsák le az üzemeket, vagy korlátozzák a termelést az elmúlt 60 év legrosszabb hőhulláma miatt.

A hőség és a kevés csapadék miatt csökkent a vízenergia-termelés a 83,75 millió lakosú tartományban, ezzel párhuzamosan nőtt a légkondicionálók energiaigénye. Elemzők szerint, ha a kánikula továbbra is fennáll, az áramszünet átterjedhet az olyan keleti tartományokra, mint Csöcsiang és Csiangszu, amelyek részben Szecsuantól vásároltak áramot.

Chengdu,,Sichuan,Province,,China,-,July,24,,2022,-,People
Fotó: Shutterstock

Eddig az áramkimaradások a szecsuani acélgyárak már több mint 70 százalékát érintették,

a legtöbbjük le is állította a termelését. A Henan Zhongfu Industry alumíniumkohó például egy hétre szünetelteti a gyártást, így a bezárások miatt az alumínium ára 3,5 százalék körüli emelkedést mutat a hétfői zárás óta.

Az energiahiány miatt a Toyota és a Contemporary Amperex Technology, a világ egyik vezető akkumulátor-előállítója is kénytelen volt felfüggeszteni szecsuani gyártását legalább augusztus 20-ig. A Toyota honlapja szerint a helyi üzemben évente mintegy 30 ezer járművet készítenek, beleértve a Land Cruiser Pradót.

Kína más régióiban kisebb léptékű megszorítások is elegendők lehetnek, több tartomány inkább a szénerőművekre támaszkodik az energiatermelésben – írja a Bloomberg.