Meghosszabbították Szecsuanban az ipari fogyasztókra vonatkozó áramkorlátozásokat augusztus 25-ig, miközben a közép-nyugati tartomány próbálja kezelni a vízenergia-kibocsátás csökkenését és a háztartások villamosenergia-igényének növekedését az elhúzódó hőhullám miatt – közölte a pekingi Caixin médiacsoport. Már augusztus 15-től 20-ig érvényben voltak az intézkedések az iparban, azonban vasárnap öt nappal kitolták, mivel továbbra is 40 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet.

Áramkorlátozásokat vezettek be Kína egyik tartományában

Az intézkedések legfőbb oka, hogy Szecsuanban napok óta 40 Celsius-fok felett van a hőmérséklet.

1415756249 CHENGDU, CHINA - AUGUST 18: People visit the Taikoo Li shopping complex as lights are partially turned off to conserve energy on August 18, 2022 in Chengdu, Sichuan Province of China. Chengdu has dimmed lights in plazas and subway stations to save power amid a heatwave. (Photo by Chen Yusheng/VCG via Getty Images)
Fotó: Chen Yusheng / VCG via Getty Images

Az akkumulátorgyártásról híres Szecsuan – Kína egyik legnépesebb tartománya – nagymértékben függ a vízenergiától, energiaszükségletének mintegy 80 százalékát vízerőművekkel állítja elő, 

és a környező gyárak is a vízenergiát hasznosítják a gyártási folyamataikban, így különösen ki vannak téve a hőhullámoknak és a szárazságnak.

Megint megvágták a kínai növekedési kilátásokat

A Goldman Sachs és a Nomura a gyenge keresletre, a járvánnyal kapcsolatos zéró tolerancia politikájára és az energiakorlátozásokra hivatkozott.

Egy szecsuani növényvédőszer-gyártó, a Lier Chemical hétfői közleményében szintén megerősítette, hogy a tartományban lévő két gyártóbázisán augusztus 25-ig folytatódnak a kibocsátási korlátozások – írja a Reuters.

Az állami meteorológiai szolgálat már a 11. egymást követő napon adott ki hőségriasztást hétfőn,

 de azt mondták, hogy szerdán csökkenhet a hőmérséklet, mivel hidegfront érkezhet Kínába Hszincsiang régión keresztül.

1415938501 CHENGDU, CHINA - AUGUST 19: People walk inside a shopping mall at the Chunxi Road pedestrianized shopping street as many lights are switched off to conserve energy on August 19, 2022 in Chengdu, Sichuan Province of China. Chengdu has dimmed lights in plazas and subway stations to save power amid a heatwave. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Fotó: VCG via Getty Images

A tartományban néhány város, köztük Csungking a bevásárlóközpontok nyitvatartási idejét is kénytelen volt korlátozni az áramhiány miatt,

hogy biztosítani tudják az egyenletes energiaellátást és ki tudják szolgálni a tömegeket – közölte a város gazdasági és információs bizottsága.

Az intézkedések a hőmérséklet, valamint a kereslet-kínálati helyzet alapján a hatóság további tájékoztatásáig érvényben vannak – áll a közleményben.