Amikor a brit haditengerészet HMS Conflict nevű szkúnerének kapitánya saját hajójáról nevezte el a korall-tengeri szigetcsoportot, sejtelme sem lehetett róla, hogy százharminc évvel később az alig kéttucatnyi szigetecskéből álló atoll valóban nemzetközi politikai botránykővé válik.

Conflict Islands
Fotó: Shutterstock

A Pápua Új-Guineához tartozó szigetcsoport a természetszeretők paradicsoma, ahol a mintegy 30 állandó lakos és az ide látogatók több mint négyszáz korall- és ezernyi halfajt figyelhetnek meg közelről a kristálytiszta vizekben. 

Az észak-ausztráliai Cairnstől, a Nagy-korallzátony kapujától alig ezer kilométerre fekvő szigetet potom 36 millió dollárért (15 milliárd forintért) adná el a 74-éves ausztrál üzletember, Ian Gowrie-Smith. Hazaszerető polgárként és jó alkuszként még júniusban PennyWong külügyminiszterhez folyamodott az ajánlattal.

A Theragnostics gyógyszeripari cég elnökét azonban kikosarazták, és ebből belpolitikai vihar keletkezett, mivel Gowrie-Smith azt is közölte, hogy a vevőjelöltek listáján Kína következik a sorban.

A szigetek területe együttesen sem nagyobb négy négyzetkilométernél, és még a legnagyobb, Irai is alig nagyobb egy négyzetkilométeresnél.

Arra azonban ennyi terület is elegendő, hogy a déli Csendes-óceánon támaszpontokat kereső Kína katonai kifutópályát hozzon létre, és az atoll fontos hajózási útvonalak mellett fekszik – írta a brit Daily Mail. Az egyik szigeten már van is kifutó könnyű gépek számára, egy másikon pedig akkora hely van, ahol akár 747-es méretű gépek is leszállhatnának.

Az ügynök szerint éppen folynak az ügyletek ebben a percben, és kínaiak veszik meg a szigeteket

– nyilatkozta a lap szerint a tulajdonos. Hozzátette: azt nem, tudja, hogy stratégiai célokkal vásárolnának-e a kínaiak, az viszont biztos, hogy pénzük van rá.

A szigetek megszerzésével a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) Ausztrália küszöbére teheti a lábát, és itt a következő Tajvani-szoros – idézte a 9now.nine.com.au portál az Ausztrál Stratégiapolitikai Intézet (Australian Strategic Policy Institute, ASPI) igazgatóját, Michael Shoebridge-t.

Ha a PLA a régiónkban lévő támaszpontokkal rendelkezik, az hatalmat ad nekik többet felmutatni azokból a harcias, agresszív dolgokból, amelyeket a Dél-Kínai-tengeren, Tajvan és Japán körül láthattunk tőle

– mondta.

Hiába készülődik egyesek szerint geopolitikai konfliktus, az ausztrál kormány egyelőre hajthatatlan. Anthony Albanese miniszterelnök a Canberra Times cikke szerint nem zárta ki teljesen a kormány érdeklődését, de azt mondta, nincsenek abban a helyzetben, hogy felvásároljanak minden csendes-óceáni szigetet.

Abban a térségben  több mint 500 van

– mondta a 2GB rádiónak.