Közélet

Élesedik a fegyverkezési verseny a Tajvani-szorosnál

A sziget jövőre jóval többet költene a hadseregére, miután Peking is egyre agresszívabb a térségben.

Jóval, mintegy 19 milliárd dollárral növelné védelmi kiadásait Tajvan a következő évre, miután Kína egyre agresszívebben lép fel a sziget közelében – írja a Reuters. A csütörtökön nyilvánosságra hozott költségvetési tervek szerint a többek között új vadászgépek beszerzését is tartalmazó összeg 13,9 százalékkal magasabb annál, amit Tajvan idén költ a hadseregére.

A Caj Jing-ven elnök által javasolt költségvetés így 

már sorozatban hatodjára növelné a hadseregnek szánt pénzt, ami új rekordot hozhat a sziget számára. 

Ráadásul a több mint 10 százalékos növekedés jóval nagyobb, mint a 2017 óta jellemző, átlagosan 4 százalékos emelkedés.

Fotó: Sam Yeh / AFP

Az ország statisztikai minisztere, Csu Cer-ming szerint a megemelt költségvetést főként a működési költségek emésztik fel. Az új felszerelések nélkül számolt katonai kiadások éves szinten 12,9 százalékos emelkedése pedig elmarad a teljes büdzsé 20,8 százalékos növekedésétől, így a kormányzati kiadások 14,6 százaléka jut a védelemre.

A hadseregre szánt pénz mindössze a negyedik legnagyobb tétel a jövő évi tajvani költségvetésben, a sziget ugyanis jóléti kiadásokra, az oktatás, kultúra és tudomány együttesére és gazdaságfejlesztésre is nagyobb összeget szán. 

Tajvan tavaly további 8,69 milliárd dolláros katonai költekezést jelentett be 2026-ig, ez az éves kiadásokon túl fejlesztené a hadsereget, és főként rakétákra és hadihajókra menne el.

Mindez persze eltörpül a Kína által márciusban bejelentett 1450 milliárd jüanos (több mint 210 milliárd dollár), idei évre szánt, a tavalyinál 7,1 százalékkal magasabb védelmi költségvetés mellett. Igaz, egyes szakértők szerint a Peking által közölt számok nem valóságosak. Ennek ellenére Caj programjának fontos része a hadsereg modernizálása, már csak azért is, mert Kína is igyekszik egyre fejlettebb fegyvereket – például lopakodó vadászgépeket és repülőgép-hordozót – fejleszteni és beszerezni.

Kína nem zárta ki, hogy akár erővel is uralma alá hajtja Tajvant, amelyet saját területének tart. A sziget azonban elutasítja a Kínai Népköztársaság erre vonatkozó elképzeléseit, és úgy gondolja, csak Tajvan lakói dönthetnek a terület jövőjéről. A térségben újabban Japán is igyekszik felpörgetni hadikiadásait.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek