Hétfőn egy ukrán gabonát szállító hajó hagyta el az odesszai kikötőt – írja a Reuters Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszterre hivatkozva. Ez az első hajó, ami az ukrán fekete-tengeri kikötők blokádjának feloldásáról szóló megállapodás részeként elhagyta a kikötőt.

Az első gabonahajó az orosz támadás óta elhagyta a kikötőt. Az összes partnerországunk és az ENSZ támogatásának köszönhetően teljes mértékben végre tudtuk hajtani az Isztambulban aláírt megállapodástírta Twitteren az ukrán tárcavezető. Az értesüléseket a török védelmi minisztérium is megerősítette.

A 26 ezer tonna kukoricával megrakott Razoni nevű hajót augusztus másodikán Isztambulba várják ellenőrzésre, majd folytatja útját a libanoni Tripoli felé.

Kubrakov szerint a kikötők felszabadítása legalább 1 milliárd dollárnyi devizabevételt biztosít a gazdaságnak, és lehetőséget ad a mezőgazdasági ágazatnak a jövő évi vetési szezon megtervezésére. A politikus hozzátette, hogy a kikötőkben további 16 hajó várakozik a sorára. 

ODESSA, UKRAINE - AUGUST 01: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "TURKISH NATIONAL DEFENSE MINISTRY/ HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Sierra Leone-flagged dry cargo ship Razoni departs from port of Odesa in Odessa, Ukraine on August 01, 2022 as part of a recent grain export deal signed between Turkiye, the UN, Russia, and Ukraine and expected to reach Istanbul tomorrow. TURKISH NATIONAL DEFENSE MINISTRY / Anadolu Agency (Photo by TURKISH NATIONAL DEFENSE MINISTR / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Turkish National Defence Ministry / Anadolu Agency via AFP

Ma Ukrajna partnereivel együtt újabb lépést tesz a világ éhínségének megelőzése érdekében – tette hozzá.

Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ július végén megállapodott abban, hogy biztosítják a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindítását. Az orosz flotta a háború kezdete óta blokád alatt tartja keleti szomszédunk kikötőit.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb búza-, kukorica- és növényiolaj-beszállítója. Ennek következtében a gabonapiacok nagy figyelemmel kísérik, hogy milyen konkrét lépéseket tesznek az ukrán kikötők felszabadítása felé.