Többséget szerezhet a parlament mindkét házában a főként jobboldali pártokból álló blokk a jövő havi országos választásokon Olaszországban. A legújabb felmérések szerint várhatóan a szélsőjobboldali Olaszország Fivérei párt kerülhet ki a legnagyobb egyéni pártként a szeptember 25-ei szavazáson, a közvélemény-kutatásokat pedig a konzervatív szövetség vezeti. Azonban választási programjuk – adócsökkentést és nyugdíjemelést is ígérnek – meglehetősen megterhelheti az olasz államháztartást.

Veszélybe sodorhatja Draghi lemondása az olasz gazdaságot

Eleshet a járvány utáni felépülést segítő 200 milliárd eurós uniós támogatástól Olaszország, ha az új kormány felülírja a korábban ígért reformprogramot.

A Cattaneo Institute kutatóintézet legfrissebb tanulmánya szerint a szövetség akár 245 képviselőt is adhat a 400 képviselőből álló kamarában, valamint 127 képviselőt a 200 fős szenátusban.

(From L) Leader of Italy's liberal-conservative party Forza Italia, Silvio Berlusconi, leader of Italy's conservative party Brothers of Italy, Giorgia Meloni and leader of Italy's far-right League party, Matteo Salvini acknowledge supporters at the end of a joint rally against the government on October 19, 2019 in Rome. - Italy's strongman Matteo Salvini holds a key rally in Rome on October 19 aimed at re-launching the Italian right and making a power-grab for the capital. Some eight special trains and 400 coaches transported supporters from across the country for the "Italian Pride" demonstration. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Fotó: Tiziana Fabi / AFP

A konzervatív blokkba a Giorgia Meloni vezette szélsőjobboldali Olaszország Fivérei, Matteo Salvini jobboldali Ligája, Silvio Berlusconi konzervatív Forza Italiája és több kisebb centrista szövetséges tartozik.

Egyre biztosabb, hogy Meloni pártja kerülhet kormányra Olaszországban

Kilépett a centrista Azione párt a balközép összefogásból, ezzel jókora csapást mérve a koalíció esélyeire a szeptember 25-i szavazás előtt.

Mindeközben az Enrico Letta Demokrata Pártja vezette balközép blokk 107 képviselőt választhatna az alsóházba és 51 képviselőt a szenátusba, míg a többi helyet a főbb tömbökön kívüli pártok között osztanák el – írja a tanulmány. A közép- és baloldali pártok a Mario Draghi nemzeti egységkormányának összeomlása utáni választások óta küzdenek, hogy egyesítsék erőiket. A legutóbbi csapás vasárnap érte őket, amikor a centrista Azione párt kilépett a szövetségből.

A párt vezetője, Carlo Calenda közölte, döntésük legfőbb oka, hogy a szövetségben olyan pártok is részt vesznek, amelyek korábban Draghi kormánya ellen szavaztak. Ezt követően tárgyalásokba kezdtek a Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette centrista Olaszország Él párttal. Ez a szövetség azonban mindössze 23 mandátumot szerezne a parlament két házában, és a megállapodás a konzervatívok általános többségét erősítené. 

A tanulmány szerint az 5 Csillag Mozgalom – amely szinte biztosan egyedül indul – 27 helyet kapna az alsóházban és 12 helyet a szenátusban.

A konzervatív blokk ellenfeleit egyedül az vigasztalja, hogy nagyon valószínűtlen, hogy népszavazás nélkül megszerezzék azt a kétharmados többséget, amely az alkotmányos reformok kikényszerítéséhez szükséges.