A lakóingatlanok átlagára 2022 második negyedévében 6,4 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, az éves növekedés pedig elérte a 25,5 százalékot – olvasható a jegybanki elemzők legutóbbi ingatlanpiaci kommentárjában. Ezen belül a lakások árvágtája még gyorsabb, a vizsgált időszakban egyenesen 28,2 százalék volt. A nemzeti bank megállapította, ez az utóbbi 10 évben mért legmagasabb növekedés, aminek az is következménye, hogy egy átlagos bevétellel rendelkező háztartás számára gyakorlatilag megfizethetetlenné váltak az ingatlanok.

 

A második negyedévben a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára 2671 euró volt, ami az első negyedévhez képest 161 eurós növekedést jelent. Egybevetésül: 2020 első negyedévében, azaz a világjárvány kirobbanásakor az idevágó mutató mindössze 1671 euró volt. A lakások négyzetméterenkénti átlagára a második negyedévben 2947 euróra emelkedett. Ez 6,8 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest. A családi házak négyzetméterenkénti átlagára 1987 euró körül mozgott, ami negyedéves szinten 6,1 -, éves viszonylatban pedig 19 százalékos növekedést jelent. Abszolút számokban kifejezve 

a legdrágább Pozsonyban egy 2 szobás átlagos lakás már 200 ezer eurónál kezdődik, a belvárosban pedig a 290 ezret ostromolja.

 Az ország második legnagyobb városában, Kassán az idevágó adat 160 ezer euró, a többi megyeszékhelyen (valamennyi 100 ezer fő alatti város) pedig 140-155 ezer euró közötti összeget kell kifizetni egy 2 szobás lakásért.

Bratislava,,Slovakia,-,July,10,,2018.,Narrow,Medieval,Cobblestone,Streets
Fotó: Shutterstock


 

A jegybank megállapította, az év második negyedében sem csökkent az ingatlanhitelek iránti kereslet. 

„Az új ingatlanhitelekre nyújtott átlagos kamatláb az év elején 0,98 százalék volt, ami májusban 1,75, júniusban pedig 2,11 százalékra nőtt. Az ingatlanpiaci aktivitás azonban a fokozatosan emelkedő kamatlábak ellenére eddig fennmaradt”

 – figyelmeztetnek a jegybank szakemberei. 2021 eleje óta a havi szinten felvett új jelzáloghitelek volumene mindig meghaladta az 1 milliárd eurót, 2021 novemberétől a havi 1,5 milliárdot, és 2022 februárjától rendre átlépi a havi 2 milliárd eurót.


A Property Index friss európai kitekintése szerint egy új, 70 négyzetméteres alapterületű lakás a bérekhez viszonyítva napjainkban Csehországban a legdrágább: 13,3 évnyi bruttó átlagkereset szükséges a megvételéhez. A második helyen Szlovákia áll 12,8 évvel, Magyarország idevágó adata 9,6 év.

 

Folyamatosan hanyatlik Szlovákia ipara

Szlovákia ipari termelése júniusban 5,7 százalékkal csökkent a 2021 júniusi mutatóhoz képest – jelentette szerdán a Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ). Ez zsinórban már a negyedik hónap, amikor az ipar kibocsátása elmarad az előző év hasonló időszakának havi mutatójától. A vizsgált 15 iparágazat közül 8 esetében mutattak ki visszaesést. Júniusban a legnagyobb zuhanást az áram- és gázszolgáltatás produkálta (-30,4 százalék). A szlovák ipari termelés mintegy felét adó gépjárműgyártás esetében a visszaesés mértéke 6 százalékos. Ha az év első 6 hónapját vizsgájuk, akkor 3,2 százalékos az iparágazat zsugorodása 2021 első félévéhez viszonyítva. A visszaesés döntően az energetika és a járműgyártás számlájára írható.

Az építőipar teljesítménye 4,1 százalékkal volt kisebb júniusban a 2021-es júniusi mutatónál.