Újabb nagy céget sújtottak megabírsággal a román hatóságok a Blue Air légitársaságra több mint 11 ezer járat törlése miatt kiszabott 2 millió eurós büntetést követően. Ezúttal a bukaresti versenyhivatal csapott le, mégpedig az ország legnagyobb, több mint 900 üzletet működtető áruházláncára, a holland tulajdonban lévő Mega Image-ra. Bogdan Chiritoiunak, a versenytanács elnökének bejelentése szerint 10,08 millió lejre (1 lej 81,91 forint) bírságolták meg az áruházláncot, miután kiderült, hogy pontatlan, sőt félrevezető adatokat szolgáltatott a versenyhivatal által működtetett ármonitor okostelefonos applikáció számára.

A piaci verseny tisztaságán őrködő állami intézmény nemrég piackutatást végzett, amelynek keretében arra kérte a nagyobb romániai kiskereskedelmi láncokat, hogy adják meg egyes alapélelmiszerek heti átlagos beszerzési és értékesítési árát. A Mega Image által közölt információk azonban nem feleltek meg a valóságnak, a valótlan adatszolgáltatást pedig a hatóság a literes kiszerelésű étolaj havi átlagára alapján példázza. A kereskedelmi társaság szerint a termék 3,69 lejbe került az év első felében, ez az árszint szerepelt az ármonitorban is, ám ezen az áron nem lehetett olajat vásárolni a Mega Image szupermarketjeiben. Chiritoiu szerint a téves információk közlésével az áruházlánc a versenytanácsot, valamint azokat a fogyasztókat is megtévesztette, akik éppen azért követik az árfigyelő alkalmazást, hogy lássák, hol a legolcsóbb egy adott termék.

Different bottles with cooking oil on white background
Fotó: Shutterstock

Megbírságoltuk a céget a törvényi előírások be nem tartása miatt, és a továbbiakban is azon leszünk, hogy azok a polgárok, akik használják az online felületet, valós árakhoz férjenek hozzá – idézte a román versenytanács elnökét a Krónika című erdélyi napilap. A tanács három évvel ezelőtt a piaci verseny erősítése, a fogyasztók tájékoztatása érdekében indította útjára az ár-összehasonlító platformot, amely a Romániában forgalmazott élelmiszerek és üzemanyagok – több ezer termék – árát dolgozza fel. A felület segítségével a felhasználók megtalálják a hozzájuk legközelebb levő boltokat és benzinkutakat, és megtudhatják, hogy a keresett termékek hol mennyibe kerülnek.

Romániában egyébként júniusban 15,1 százalékra növekedett az éves inflációs ráta, az élelmiszerek közül pedig az elmúlt egy évben történetesen az étolaj drágult a legnagyobb mértékben, 49,71 százalékkal. Az országban mintegy 1,2-1,3 millió hektáron termesztenek napraforgót, a termés 3-3,5 millió tonnára rúg évente (kivéve a 2020-as esztendőt, amikor az aszály miatt csak 2,4 millió tonnát arattak), ezáltal Románia a legnagyobb napraforgó-termesztőnek számít az Európai Unióban Franciaország után. Ennek ellenére a tavalyi 3-4 lejes literenkénti árról több mint duplájára drágult az étolaj, amely jelenleg 9-10 lejért (mintegy 800 forint) kapható a boltokban.

A Mega Image – amely elsőként hozott létre önálló internetes platformot a romániai szupermarketek közül az online rendelések lebonyolítása érdekében – máris bejelentette, hogy indokolatlannak tartja, ezért megtámadja a bíróságon a szankciót, amely meghaladja az eddig a versenytanács által a kiskereskedőkre összesen kirótt bírságok volumenét. Az áruházlánc szerint két hét alatt voltak kénytelenek több száz terméklánc áráról adatokat beszolgáltatni, és néhány termék már nem volt fellelhető a raktáraikban, viszont az üzletekben a fogyasztók még megvásárolhatták ezeket – a készlettől függően.

A kiskereskedelmi hálózat egyébként ugyanúgy 2 millió eurós büntetést kapott, mint nemrég a Blue Air fapados légitársaság, amelyet a román fogyasztóvédelem bírságolt meg 11 ezer járat törlése miatt. A román diszkont-légitársaság ugyancsak bíróságon támadja meg a bírságról szóló jegyzőkönyvet, sőt korrupcióval vádolta meg a fogyasztóvédelem illetékeseit, akik a Blue Air szerint a cég értésére adták, hogy bizonyos összeg vagy vagyontárgyak fejében eltekintenek a büntetéstől. Horia Constantinescu, a fogyasztóvédelem országos vezetője elismerte, beosztottai a kétoldalú egyeztetések során megjegyzést tettek a Blue Air képviselőjének márkás karórájára. Szerinte azonban ez nem megvesztegetés céljából történt, hanem arra utaltak, hogy a társaságnak minden bizonnyal lesz miből kifizetnie a büntetést.

Fejlesztik a román autópálya-hálózatot

Aláírták Romániában a Déli-Kárpátokat átszelő autópálya legnehezebb és legdrágább szakaszának tervezéséről és kivitelezéséről szóló szerződést – tudatta hétfőn a közlekedési minisztérium. A munkát a Webuild (volt Astaldi) és a Trancard cég konzorciuma végezheti el 5,323 milliárd lejért (435 milliárd forint) áfa nélkül: a 37,4 kilométeres útszakasz tervezésére 12, építésére pedig 45 hónapot irányoz elő a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) eddigi legdrágább szerződése. A Bukaresttől a magyar határig (Nagylak) vezető A1-es autópályából a Pitesti és Nagyszeben közötti 123, és a bánsági Marzsina és Hogya közötti 15 kilométeres szakaszt kell még megépíteni ahhoz, hogy a román fővárosnak gyorsforgalmi összeköttetése legyen Európával.