A Bayer AG megemelte idei eredményprognózisát a mezőgazdasági vetőmagok és vegyszerek, köztük a vitatott Roundup gyomirtó szer magasabb ára közepette – írja a Bloomberg. 

A német vállalat 7,30 euró körüli részvényenkénti alapnyereségre számít, szemben a korábbi 7 eurós céllal – közölte a cég a csütörtöki közleményében. Az árbevétel várhatóan eléri a 48 milliárd eurót, ami szintén meghaladja a korábbi előrejelzéseket. A Bayer növénytudományi egysége mostanra a nyereség motorjává vált, ami a kukorica-vetőmagoktól a glifozát gyomirtó szerig mindenféle terméket gyárt. Ez nagyban javította Werner Baumann vezérigazgató helyzetét, akit korábban bíráltak a részvényesek a Monsanto felvásárlása miatt.

(210322) -- BEIJING, March 22, 2021 (Xinhua) -- Staff members test reagent research equipment at a research and development center at Bayer HealthCare Company Limited Qidong Branch in Qidong, east China's Jiangsu Province, Dec. 2, 2020. Bayer, an innovative company with core competencies in health care and agriculture, has not only stepped up its investment in the Chinese market, but also deepened its integration into China's economic and societal development. (Xinhua/Zhang Yuwei) (Photo by Zhang Yuwei / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Zhang Yuwei / AFP

A nyereség és a bevétel az elmúlt negyedévben rendre felülmúlta az elemzők becsléseit, de a Bayer jövőbeli stratégiája továbbra is kérdéses, mivel a cég továbbra is kiáll a diverzifikált üzleti modellje mellett. Ez a kukorica-vetőmagoktól a rákterápiákon át a vény nélkül kapható bőrápoló termékekig sok mindent magában foglal.

A vállalatnak túl kell lépnie azokon az amerikai peres ügyeken, amelyek szerint a Roundup rákot okozhat. A cég következetesen tagad, viszont kemény bírósági csaták elé néz. Ehhez hozzátartozik, hogy a Bayer a Monsanto felvásárlásakor örökölte a Roundupot.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Bayer több területen is lendületben van. Bár a mezőgazdasági nyersanyagárak csökkentek az áprilisi csúcsról, továbbra is sokkal magasabbak, mint az elmúlt évtized nagy részében. Sebastian Bray, a Berenberg elemzője szerint több jel is arra utal, hogy az árak továbbra is magasak maradnak.

Az 1863-ban alapított vállalat a világ több mint 150 országában van jelen, a központja Leverkusenben található. A gyógyszerek mellett gombaölő, gyomirtó és rovarölő szereket, továbbá vetőmagokat is előállítanak. Néhány éve felvásárolták a híres-hírhedt Monsantót.