A szakmai érdekképviseleti szervezet szerint azonnali kormányzati beavatkozás nélkül tömegesen zárhatnak be a kocsmák és a csődhullám a emelkedésével jár, írja az MTI. 

 riotous drinking party in public bar
Fotó: John Rensten / Getty Images

Boris Johnson távozó miniszterelnöknek címzett levelükben arra panaszkodnak, hogy a sokk akkor ütött be, amikor az iparág már kezdett kilábalni a világjárvány hatásaiból. 

Az Ofgem energetikai szabályozó múlt heti közleménye szerint egy átlagos brit háztartás éves energiaszámlája októbertől várhatóan további 80 százalékkal emelkedik, és eléri a 3549 fontot (1 686 076 forint). Ez a maximális összeg, amit a szolgáltatók kiszámlázhatnak a háztartási fogyasztóknak.

Az ársapka alá nem tartozó vállalkozások energiaszámlája a korábbi időszakhoz képest háromszorosával növekedhet.

Az energiaszámlák Európában az idén az egekbe szöktek, miután a világjárvány után már amúgy is emelkedő nagykereskedelmi gáz- és áramárak megugrottak azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és Moszkva visszafogta az Európába irányuló gázexportot.

Az energiaárak emelkedése mély recessziót okozhat az Egyesült Királyságban, súlyosbítja a megélhetési válságot, és a lakosok több mint negyedét arra kényszeríti, hogy ne fűtsön a télen.

Az európai több iparág vállalatait sodorhatja tömegesen veszélybe, beleértve a sörgyártást is. A sörárak nem csak a briteknél szöktek fel idén, felgyorsítva a kocsmák bezárásának már korábban is létező folyamatát Európában, ami riadalmat keltett például a cseheknél.