Alaposan megvágta a Goldman Sachs a brit növekedési kilátásokat: elemzői arra számítanak, hogy a szigetország gazdasága már a negyedik negyedévben recesszióba csúszik, jövőre pedig a korábban becsült 1,1 százalékos növekedés helyett valószínűleg 0,6 százalékkal zsugorodik az energiaköltségek emelkedése közepette, ami jelentősen visszafogja a reálfogyasztást. Az amerikai pénzügyi szolgáltató Sven Jari Stehn vezette közgazdászai hétfői jegyzetükben azt írták, hogy a háztartások megtakarítási rátája jóval az „egyensúlyi” alá, a rekordalacsony szintet jelentő 3,5 százalékra esik 2023 második negyedévében. A Bloomberg által ismertetett előrejelzésük szerint a rendelkezésre álló reáljövedelmek 2,9 százalékkal, a reálfogyasztás pedig 1,4 százalékkal csökken jövőre.

Energy customer Diane Skidmore examines her electricity meter in her flat on the south London estate where she lives, on August 25, 2022. - Increasingly cash-strapped Britons learn Friday, August 26, how much their electricity and gas bills will rise in October, as the regulator unveils its latest energy price cap that could tip millions into fuel poverty. (Photo by Susannah Ireland / AFP)
Fotó: Susannah Ireland / AFP


„Úgy látjuk, hogy a kockázatok egy súlyosabb és elhúzódó felé tolódnak. A gázárak hosszabb ideig magasak maradhatnak, a háztartások kisebb mértékben mondhatnak le a többletmegtakarításaikról, és a nekik nyújtott további költségvetési támogatás összege kisebb lehet, mint alapvetésünkben feltételeztük” – írták. 

E forgatókönyv esetén a brit gazdaság akár 3,4 százalékkal is zsugorodhat a következő egy évben,

alapesetben azonban a recesszió „viszonylag enyhe lesz, tekintettel a fiskális támogatásra, a többletmegtakarításokra és az erős munkaerőpiaci lendületre”. A recessziós kilátások azonban aligha tartják vissza a Bank of Englandet a monetáris politika további szigorításától, hogy megfékezze az inflációt. A Goldman szeptemberben 50 bázispontos kamatemelést vár, és „felfelé mutató kockázatokat” a novemberi és decemberi negyedpontos emelésre vonatkozó felhívásához képest. 

Fotó: Antione Lorgnier / Onlworld.net / AFP

A brit energiaárak októbertől 80 százalékkal, egy átlagos háztartás esetében 3549 fontra ugranak, ami tovább súlyosbítja a megélhetési válságot, és szívszorító döntésekre kényszeríti az embereket (egy font 483,76 forint). A Liberális Demokraták megbízásából készített felmérés eredménye szerint 

a felnőttek 23 százaléka mondta azt, hogy nem fogja télen bekapcsolni a fűtést, vagy kénytelen lesz hitelkártyával fizetni a számlákat.

A gyerekesek körében pedig még magasabb, 27, illetve 33 százalék ez az arány. A megkérdezettek 10 százaléka csak kölcsönből tudja majd fedezni a magasabb költségeket – számolt be a Sky News.
A kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy álljon elő újabb támogatási programmal a lakosság és a vállalkozások számára, de erre egyelőre várni kell, amíg szeptember 5-én kiderül, ki lesz a konzervatív párt új vezetője, és megalakul a következő kormány. A Liberális Demokraták, a Munkáspárt és a Skót Nemzeti Párt felszólította a kormányt, hogy fagyassza be az energiaársapkát, és legalább a leginkább rászorulóknak adjon pótlólagos segítséget. Egy másik, a The Times számára a YouGov által végzett felmérés eredménye szerint még 

a konzervatív szavazók 47 százaléka is támogatja az energetikai ipar újraállamosítását.

Ugyanakkor csak 13 százalékuk bízik abban, hogy a versenyben nagy előnnyel vezető Liz Truss külügyminiszter képes csökkenteni a rekordmagas inflációt, míg ez 21 százalékuk szerint sikerülhet az ellenfelének, Rishi Sunaknak, és 31 százalékuk szerint az ellenzéket vezető Munkáspárt elnökének, Sir Keir Starmernek.