Júliusban a meglévő lakások értékesítése 5,9 százalékkal csökkent júniushoz képest, ami már a hatodik egymást követő hónapban mutat visszaesést – derül ki a CNBC elemzéséből. Az egy évvel korábbihoz képest 20,2 százalékkal, 4,8 millió ingatlanra redukálódott az eladások száma a korábbi hatmillióról.

Sold,Sign,In,Front,Of,A,House,In,A,Residential
Fotó: Shutterstock

Alig néhány hónappal ezelőtt a lakáspiac még más képet festett: emelkedő ingatlanárak, történelmi mélyponton lévő kamatlábak és csillapíthatatlan kereslet. 

Azonban az adatok most azt sugallják egyes szakértők számára, hogy a szegmens visszaesésben van.

Lakásépítés terén recessziónak vagyunk tanúi a csökkenő lakáseladások és lakásépítések tekintetében – írta Lawrence Yun, az Ingatlanügynökök Országos Szövetségének (NAR) vezető közgazdásza egy nemrég készült jelentésében. „A készlet továbbra is szűkös, és az árak országosan emelkednek, az otthonok közel 40 százaléka még mindig a teljes listaárat kéri. Az árak még mindig növekednek szinte minden piacon az egész országban” – tette hozzá. 

Mondandóját alátámasztja, hogy a mediánár a múlt hónapban 403 800 dollár volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint 2021 júliusában.

Mivel a kamatlábak nagyjából kétszer olyan magasak, mint hat hónappal ezelőtt, a vásárlóknak nagyobb gondot okozott a hitelfelvétel vagy a magasabb kamat megfizetése. Az ágazatban gyakoriak az elbocsátások és lassabb munkahelyteremtés, így a lakásépítők hangulata negatívba fordult. A vevők a 3,3 százalék alatti szintről a 2022-es évre 5,72 százalékra ugrott kamatlábak miatt lemondják a szerződéseket.

Vannak azonban jelek arra, hogy a piac kezd a vevők javára változni. Számukra a kereslet lassulása általában jó hír – mondják a szakértők. „A vevőknek egy kicsit jobb alkupozícióra kell számítaniuk. Tavaly ki voltak szolgáltatva annak, amit az eladók kértek, de várhatóan most nem fognak ezzel szembesülni” – mondta Yun.

Bár ez az adott piactól függ, a lassulás többnyire gyengébb versenyt jelent, és nagyobb a valószínűsége annak, hogy az eladók elfogadják az enyhébb feltételeket. „Azt látjuk, hogy az eladók feltételes ajánlatokat fogadnak el, amire korábban nem volt példa” – mondta Stephen Rinaldi, a Philadelphia közelében működő Rinaldi Group jelzáloghitel-bróker elnöke és alapítója. 

Szerinte az amerikaiak kiegyensúlyozottabb piacot fognak látni a közeljövőben.

Lawrence Yun szerint az eladóknak a közeljövőben mérsékelniük kell a várakozásaikat, és muszáj realistának lenniük a változó piacon. „Nem várhatják el, hogy magas áron adhatják el ingatlanaikat, és könnyen találnak rá vevőt” – tette hozzá.

A lakások még mindig gyorsan elkelnek. Júliusban az ingatlanügynökök szövetsége szerint az ingatlanok jellemzően 14 napig maradtak a piacon, szemben az egy évvel korábbi 17 nappal.

Portálunk is beszámolt arról, hogy Svédországban is csökkennek a lakásárak, és a szakértők egy része attól tart, hogy összeomlik a skandináv ország ingatlanpiaca, bár más szakemberek szerint ez csak korrekció.