A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál birtokába került műholdképek súlyos károkat mutatnak a Maszjaf város melletti Tudományos Tanulmányi és Kutatóközpontnál, ahol még a bombázás után két nappal sem sikerült megfékezni a tüzet.

Strategic,Rocket,Destroyed,In,Air,,Iran,Supersonic,Missile,Protection,Concept
Fotó: Shutterstock

A Planet Labs PBC nevű cég készítette és az Aurora Intel nevű médium tette közzé a Tudományos Tanulmányi és Kutatóközpont, rövidebb nevén a CERS vagy SSRC kutatóintézetet ért károkat, több épület teljes megsemmisítését.

Nyugati tisztségviselők és sajtóértesülések szerint a CERS-ben precíziós föld-föld rakéták gyártásával foglalkoztak, valamint vegyi fegyvereket is előállítottak. 

Az Egyesült Államok szerint ezen a helyen fejlesztették ki a polgárháború idején bevetett gyilkos szaringázt, noha ezt a vádat a szíriai hatóságok tagadják. Maszjaf környékét a feltételezések szerint az iráni és az Irán-barát milíciák bázisként használják, s az elmúlt években többször is célba vették széles körben Izraelnek tulajdonított légitámadásokkal. A CERS épületeit is már többször lőtték.

Az Aurora Intel összehasonlította a korábbi és a légicsapások utáni műholdfelvételeket, s ezek alapján legalább kilenc épület súlyosan megsérült. Egy részük közvetlenül a lövedékektől, míg mások esetleg másodlagos robbanások vagy tüzek következtében. Az egyik ház még el sem készült, amikor felrobbant.

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség szerint csütörtök este a légicsapásban megsérült két civil, s más médiumok szerint egy szíriai tiszt később belehalt a támadás során szerzett sérüléseibe.