Kazahsztán szeptembertől várhatóan Azerbajdzsán legnagyobb olajvezetékén keresztül fogja értékesíteni nyersolajának egy részét – értesült a Reuters három, az ügyet ismerő forrástól.

A kazah olajexport a világpiaci kínálat több mint 1 százalékát, nagyjából napi 1,4 millió hordót tesz ki, és húsz éve a Kaszpi-tengeri Csővezeték-konzorcium (CPC) által üzemeltetett csővezetéken keresztül szállítják Oroszország fekete-tengeri kikötőjébe, Novorosszijszkba. 
Júliusban azonban egy orosz bíróság a CPC bezárásával fenyegetett, ami arra késztette a kazah kormányt és a nagyobb külföldi termelőket, hogy elővigyázatosságból más csatornákat keressenek. Az alternatívák egyike sem olyan praktikus azonban, mint a CPC-vezeték, ami tovább növeli a globális energiapiac volatilitásának kockázatát.

Xinhua Headlines: Xinjiang's hearts, minds open up to Silk Road
Fotó: Zhao Ge / AFP


A források szerint a kazah KazMunaiGaz állami olajvállalat előrehaladott tárgyalásokat folytat a szintén állami tulajdonban lévő azerbajdzsáni SOCAR kereskedelmi részlegével arról, hogy évente 1,5 millió tonna nyersolajat az utóbbi vezetékén keresztül szállítsanak Törökországba. A szerződést a tervek szerint augusztus végén írják alá, és egy hónappal később már meg is indulhat a szállítás a Baku–Tbiliszi–Ceyhan-vezetéken (BTC). További évi 3,5 millió tonna nyersolajat pedig 2023-ban kezdhetnek szállítani egy másik azeri vezetéken is a grúz Szupsza kikötőjébe. 

A Kazahsztán számára rendelkezésre álló mennyiség azonban a két vezetéken együtt is csak napi százezer hordó lesz, a CPC kapacitásának a 8 százaléka. Ráadásul kisebb tankerek egész flottája kell Kazahsztánnak ahhoz, hogy a Kaszpi-tengeren keresztül eljuttassa az olajat Bakuba a saját aktaui kikötőjéből, amely korlátozott fölös kapacitással rendelkezik.

Novorossiysk,,Russia,-,June,12,,2018:,Sunny,Landscape,Of,Caucasus, CPC
Fotó: Shutterstock


A minőség egy másik tényező, ami akadályozza a gyors megállapodást. A kazah CPC Blend könnyű, savanyú nyersolaj, amelyet tetemes árengedménnyel értékesítenek az azeri BTC-hez képest. Az utóbbi könnyebben finomítható, közepesen édes minőségű. A CPC mellett Kazahsztán exportál napi 250 ezer hordónyi uráli típusú olajat is, amely szintén orosz vezetéken éri el a fekete-, illetve balti-tengeri kikötőket.