Megközelítette a 90 százalékot a gáztárolók töltöttsége Franciaországban az Agregated Gas Storage Inventory (AGSI) európai platform csütörtöki adatai szerint, és az ország jó úton van, hogy elkerülje télen az ukrajnai háború miatti lehetséges energiahiányt.

2022.03.18.Az Akvamarin Projekt alapkőletételének eseménye a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál.Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A francia kormány célja, hogy novemberig sikerüljön százszázalékosra feltölteni a gáztárolókat, miközben az Ukrajnát támogató nyugat-európai országok irányába az orosz gázexport fokozatosan csökken, a gáz ára pedig rekordokat dönt Európában. A Gazprom orosz gázipari óriás több európai ország felé is leállította a szállítást az ukrajnai háború kezdete óta, június közepén jelentősen csökkentette a szállításait az Északi Áramlat 1. gázvezetéken.

Franciaországban a Teréga, az egyik legnagyobb gázszállító hálózatot működtető vállalat tárolói 91,21 százalékig vannak feltöltve, a Storengy kapacitásai 89,67 százalékon voltak csütörtökön.

A tárolók százszázalékos töltöttsége az ország éves gázfogyasztása több mint 25 százalékának felel meg.

Az AGSI adatai szerint Franciaországnál csak négy ország teljesít jobban az uniós országok közül:

  • Portugáliában 100, 
  • Lengyelországban 99,56, 
  • Dániában 93,76, 
  • Svédországban pedig 90,8 százalékosan töltöttek a gáztárolók. 

Franciaország az energiaellátásnak alig 15,8 százalékát biztosította földgázból 2020-ban, és ennek mintegy 17 százaléka érkezett Oroszországból. A francia kormány emiatt úgy tekinti, hogy kedvezőbb helyzetben van a szomszédjainál. A gáztárolók teljes feltöltése mellett jövőre a kormány egy új terminált is megnyit más országoktól vásárolt cseppfolyósított földgáz (LNG) számára.

Agnes Pannier-Runacher, az energetikai átállásért felelős kormánytag korábban jelezte, hogy a kormány célja november 1-jéig 100 százalékra feltölteni a gáztárolókat. Mindeddig a szolgáltatóknak a kijelölt dátumig 85 százalékos töltöttséget írtak elő a hatályos jogszabályok.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter szerdán azt mondta, hogy „az orosz gázon múlhat a növekedés egy jelentős része Európában a következő hónapokban”.

Minden Vlagyimir Putyin gázt érintő döntésein múlik. Ha úgy dönt, hogy elzárja a gázt az és az eurózóna előtt, a növekedésre gyakorolt hatást illetően csak Franciaországban fél százalékpontos GDP-hatást becsülünk, és valószínűleg jelentősebb lesz más, az orosz gáztól nálunk jobban függő gazdaságok számára

– mondta a tárcavezető a France 5 közszolgálati tévécsatornán.

Emmanuel Macron francia elnök szerdán a nyári szabadságot követő első kormányülésen egységre szólította fel honfitársait a várható gazdasági megrázkódtatások miatt, és kijelentette, hogy „vége van a gondtalanságnak és a bőségnek”. A kormány „az energetikai visszafogottságot” és átállást nemcsak a lehetséges gázhiány, hanem a klímaváltozás miatt is szükségesnek tartja.