Továbbra is fennáll a radioaktív szivárgások veszélye 

- erre figyelmeztetett az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat, miután a pénteki támadásokban megsérültek a tápkábelek, emiatt az egyik reaktort is le kellett állítani, írja a BBC.

Az Enerhoatom szerint mindez "nagyon komoly kockázatot jelentett az üzem biztonságos műkésére nézve". 

Az incidens kapcsán Joseph Borrel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is megszólalt, szerinte az eset újabb bizonyítéka annak, hogy Oroszország figyelmen kívül hagyja a nemzetközi normákat. Zelenskij ukrán elnök pedig szégyenteljes terrorcselekménynek nevezte a történéseket. Moszkva tagadja vádakat, sőt azt állítja, hogy ukránok hajtottak végre támadást az üzem ellen.

Zaporizhzhia, Zaporizzsja ukrán atomerőmű

Az orosz egységek március 5-én szállták meg az atomerőművet, és azóta is ellenőrzésük alatt tartják. Az ukrán kiszolgáló személyzet rendkívül stresszes körülmények közt végzi munkáját, ami a nukleáris létesítmények biztonságos működésével kapcsolatosan általánosan elfogadott 7 alappillér súlyos megsértését jelenti. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi pár nappal ezelőtt aggasztónak nevezte a Zaporizzsjai Atomerőmű körül kialakult helyzetet, amely Ukrajna és egyben Európa legnagyobb teljesítményű atomerőműve.