Az energiaárak emelkedése és az állam elégtelen segítsége miatt végleg leáll Szlovákia egyetlen alumíniumkohója, a garamszentkereszti (Ziar nad Hronom) Slovalco társaság. Ez mintegy 300 alkalmazottat érint, a beszállítói körben pedig hozzávetőlegesen ezer főt – közölte szerdán Peter Otapka, a cég egyik csúcsvezetője, aki szerint 2023-ban az energiaárak ismeretében fenntarthatatlan az alumínium gazdaságos előállítása. 

slovalco épülete
Fotó: www.slovalco.sk

Milan Veselý, a társaság vezérigazgatója már július derekán jelezte, hogy ha záros határidőn belül nem csökkennek az energiaárak, akkor kénytelenek lesznek leállni a termeléssel, és csupán az alumíniumhulladék újrahasznosítását viszik tovább, amivel mintegy 130 állást megmentenek. 

 

„A Slovalco nemcsak a szlovák hanem az európai piacot is ellátta. A termelés leállításával Európa kénytelen lesz alumíniumot importálni olyan országokból, mint Kína vagy Oroszország” – mondta Veselý. 

 

„A problémát az váltotta ki, hogy a pénzügyminiszter zárolta a környezetvédelmi alapból származó forrásokat. Ebbe a nehézipari vállalatok is fizetnek hozzájárulást, és az Európai Bizottság határozata alapján ezeket az ipar szén-dioxid-mentesítésével kapcsolatos intézkedések végrehajtására lehet felhasználni” – nyilatkozta a nyár folyamán Richard Sulík gazdasági miniszter. A társaság már 2021/2022 fordulóján a gyártókapacitása 60 százalékára csökkentette a termelését. 

A Slovalco az egyik legnagyobb ipari munkaadónak számít Besztercebánya megyében, az alumíniumkohó több mint 70 éves múltra tekint vissza. 

 

A korszerűnek számító Slovalco 55 százalék erejéig a norvég Hydro, 45 százalékban pedig a Penta szlovák befektetési csoport tulajdonában van, és tavaly 197 ezer tonna folyékony alumíniumot, valamint alumíniumterméket állított elő. 

 

Termékeinek 71 százalékát a külpiacokon értékesítette, a szlovák ipar alumíniumigényének mintegy 50 százalékát fedezte.