Továbbterjedt a tűz a hétvégén lángra kapott kubai olajfinomítóban, immár a harmadik nagy olajtároló is lángra kapott Matanzas városában. 

A firefighter helicopter drops water on a massive fire at a fuel depot sparked by a lightning strike in Matanzas, Cuba, on August 8, 2022. - A second oil tanker collapsed at midnight Sunday in Matanzas, in western Cuba, where firefighters have been battling a huge blaze for two days, which has left one dead and 16 missing, local authorities reported. (Photo by YAMIL LAGE / AFP)
Fotó: Yamil Lage / AFP

A tűz a második tároló felrobbanásakor kiömlő olaj miatt terjed megállíthatatlanul, a katasztrófa évtizedek óta a legsúlyosabb ipari baleset a szigetországban. 

A balesetben egy ember meghalt, 17-en eltűntek és több mint százan megsérültek. Kuba jelentős segítséget kapott Mexikótól és Venezuelától a tűz megfékezésére. Vasárnap éjjelre úgy tűnt, sikerül kordában tartani a lángokat, de ekkor terjedtek át a harmadik tárolóra. A matanzasi finomító Kuba legnagyobb olajtárolója, itt található az ország áramtermeléséhez szükséges készlet – írja a Reuters. 

A man looks at black smoke rising from a massive fire at a fuel depot sparked by a lightning strike in Matanzas, Cuba, on August 8, 2022. - A second oil tanker collapsed at midnight Sunday in Matanzas, in western Cuba, where firefighters have been battling a huge blaze for two days, which has left one dead and 16 missing, local authorities reported. (Photo by YAMIL LAGE / AFP)
Fotó: Yamil Lage / AFP

Kubában eddig is pattanásig feszült a helyzet a fenyegető csőd és a közszolgáltatások folyamatos leállása miatt, de amennyiben az olajellátás is elakad, újabb tüntetések robbanhatnak ki.