Az euróövezeti országok bruttó hazai termékére csak korlátozott hatással lesz az olajárak várható emelkedése az Európai Központi Bank (EKB) hétfőn publikált tanulmánya szerint. Az EKB honlapján közölt elemzésből az derül ki, hogy az euróövezeti gazdaságok számára korlátozott hatással jár csak az olajárak növekedése. Eszerint egy feltételezett, 40 százalékos olajár-emelkedés mintegy 0,8 százalékkal vetheti vissza a gazdasági gyarapodást ahhoz képest, amilyen növekedési potenciállal az euróövezet a 2017–2020 közötti négy évben rendelkezett. Az Európai Bizottság az elkövetkező négy évre 5,2 százalékos GDP-növekedést jelzett előre.

Az olajárral együtt szökött fel a világ egyik legnagyobb olajmezői szolgáltatójának profitja

A világ egyik legnagyobb olajmezői szolgáltatóvállalata 41 százalékkal növelte nyereségét a második negyedévben.

Az olajárak drágulása a szűk ellátási keresztmetszetekkel, valamint az orosz–ukrán háborúhoz kapcsolódó kínálati sokkal magyarázható. A Brent és a WTI típusú kőolaj világpiaci ára a háború kitörése után pár héttel megközelítette a hordónkénti 140, illetve 130 dollárt, azóta azonban a recessziós félelmek miatt 100 dollár környékére korrigáltak a jegyzések.

Oil price graph, oil pump nozzle and stock market chart .Extremely detailed image, including elements furnished by NASA.
Fotó: Shutterstock

Az euróövezet monetáris hatóságának júniusi makrogazdasági előrejelzésében azzal számoltak, hogy az olajárak a 2022–2024 közötti időszakban a koronavírus-járvány előtti szintekhez képest (2017–2019) 40 százalékkal emelkednek.Az olajárak emelkedési üteme azonban egyelőre kisebb, mint az 1973-as és az 1979-es sokk idején, és gazdasági hatásai is korlátozottabbak– állapították meg az EKB közgazdászai. Úgy vélik, ez összefügghet a rugalmasabb munkaerőpiacokkal, valamint a monetáris politikák és a fejlett országok reálgazdaságának jóval hatékonyabb működésével. Az első olajársokk idején, 1973-ban – 2010-es árakon számolva – ezerdollárnyi érték előállításához egy hordó olajra volt szükség, mintegy ötven évvel később ehhez már csak feleannyira.

A hét, amikor már a jegybankok is beismerték, hogy nélkül nem győzhető le az infláció

Már a jegybankárok se nagyon takargatják, hogy a gazdasági válság lesz az ára annak, hogy letörjék az inflációt.

Az orosz–ukrán háború és az elszabaduló energiaárak ellenére jól teljesített az euróövezet gazdasága a második negyedévben. Éves összevetésben 4 százalékkal nőtt a 19, eurót használó ország bruttó hazai terméke, az első negyedévhez képest pedig 0,7 százalékos volt a bővülés, jóval az elemzők által várt 0,2 százalék felett.