Jókora hasznot húzott a második negyedévben a magas olajárakból a Halliburton, noha az Oroszországból való kivonulás miatt egy 344 millió dolláros leírást is kénytelen volt elkönyvelni az időszakra. A világ egyik legnagyobb olajmezői szolgáltató vállalata a keddi piacnyitás előtt 41 százalékkal megugró tisztított profitról számolt be, miután az egekbe szökő nyersolajárak miatt jelentősen nőtt az igény az olajipari szolgáltatásokra.

A texasi székhelyű vállalat 442 millió dollár egyedi tételektől szűrt nyereséget ért el a június végén zárult három hónapban. Az egy részvényre jutó, 49 centes tisztított eredmény négy centtel túltett az elemzői konszenzuson is.

== With AFP Story by Mira OBERMAN: US-oil-pollution-environment-BP-drilling,FOCUS ==A Halliburton facility in Port Fourchon, Louisiana is seen on April 8, 2011. Drilling is picking up in the Gulf of Mexico a year after the BP Deepwater Horizon oil disaster -- a relief for those dependent on the offshore industry but a worry for environmentalists.   AFP PHOTO / Mira OBERMAN (Photo by MIRA OBERMAN / AFP)
Fotó: Mira Oberman / AFP

Bevételei hasonló ütemben nőttek, a tavalyi 3,7 milliárd után 5,07 milliárd dollárt szállítva. A 4,71 milliárd dolláros szakértői várakozást ezzel ugyancsak könnyedén túlszárnyalta az amerikai vállalat.

A nemzetközi piacokon többéves növekedésre számítok, és biztos vagyok abban, hogy a Halliburton minden eddiginél jobban profitálhat majd ebből a fellendülésből

 – nyilatkozott optimistán a jövőbeli kilátásokról Jeff Miller vezérigazgató.  

Az erős negyedéves eredményt és a vezetőség derűs prognózisát 1,5 százalékos emelkedéssel honorálta a piac a tőzsdenyitást megelőző elektronikus kereskedésben. A Halliburton részvényárfolyama idén már 26 százalékot ralizott.