Befejezte az idei búzatermés betakarítását Románia, ám az 15-18 százalékkal elmarad a tavalyitól – mondta az ország agrárminisztere, Petre Daea szerdán a Reuters szerint. Szomszédunk a tavalyi évben rekordmennyiségű gabonát takarított be, ebből 11,3 millió tonna volt búza, ám a kedvezőtlen időjárás és a magas termesztési költségek miatt az idei termés gyengébb lett a tavalyinál.

Romania, Tulcea, 2022-06-08. The price of cereals and wheat is rising due to ukrainian war. In Romania, near the Ukrainian border, wheat harvest has started. Photography by Dana Tentea / Hans Lucas.Roumanie, Tulcea, 2022-06-08. Le prix des cereales et du ble augmente en raison de la guerre ukrainienne. En Roumanie, pres de la frontiere ukrainienne, la recolte du ble a commence. Photographie par Dana Tentea / Hans Lucas. (Photo by Dana Tentea / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Dana Tentea / Hans Lucas via AFP

Ettől függetlenül a román búzatermés elegendő az ország számára, és kivitelre is marad még belőle Daea korábbi szavai szerint. A politikus persze nem kockáztatott sokat a kijelentéssel, hiszen a belföldi fogyasztás hagyományosan csak 2,5-3 millió tonna, Románia jelentős gabonaexportőr.

Daea a jelenlévő újságíróknak jövő hétre ígért pontos számokat, és arról is beszélt, hogy öt megyében a gazdák a szokásosnál korábban nekiláttak a napraforgó betakarításának az aszály miatt.

A tárca előzetes, szintén szerdai adatai szerint a hőség és az aszály a napraforgó és a kukorica termését is befolyásolta, és a termények mintegy 284 376 hektáron károsodtak, miközben mintegy 7 millió hektáron folyik ezek termesztése az országban. Románia az EU egyik legnagyobb gabonatermesztője, és főként a Közel-Keletről – mindenekelőtt Egyiptomból – vásárolnak tőle. Az ország fő kikötőjét, Konstancát az ukrán gabona exportjára is használják a háború kezdete óta.