Lengyelországban júliushoz képest tovább emelkedett, 25 éves csúcsra nőtt az éves augusztusban, miközben havi összevetésben is gyorsult a fogyasztói árak emelkedése.

A statisztikai hivatal szerdán nem végleges adatként azt közölte, hogy augusztusban az éves bázisú infláció 16,1 százalék volt a júliusi 15,6 százalék után.

A PAP lengyel hírügynökség által megkérdezett szakértők azzal számoltak, hogy az infláció növekedése 15,5 százalékra mérséklődik augusztusban.

Éves szinten a legnagyobb mértékben, 40,3 százalékkal az elektromos áram, a földgáz és az üzemanyagok együttes ára nőtt.

A lengyel jegybank, amelynek inflációs célja 2,5 százalék plusz-mínusz 1 százalékpont, az idei évre 14,2 százalékos átlagos inflációval számol.

Augusztusban a havi szintű fogyasztói áremelkedés 0,8 százalékra gyorsult a júliusi 0,5 százalékról.

Ma reggeli adatközlések szerint az elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árak emelkedése augusztusban az eurózónában, azon belül Olaszországban, Franciaország azonban a jelek szerint túljutott a csúcson. Mint korábbi cikkünkben megírtuk, újabb történelmi csúcsra, 9,1 százalékra ugrott augusztusban az eurózóna éves inflációja a júliusi 8,9 százalékról.