A tavalyi nagy fagyok után idén az aszály veszélyeztette a francia szőlőtermést, s ezzel a bortermelést, de a mezőgazdasági minisztérium kedden publikált tanulmánya szerint a helyzet sokkal jobban alakult, és a bortermelés idén fellendülhet. Bár hozzátették, hogy az egyre súlyosabb aszály miatt még előfordulhat, hogy finomítani kell a becsléseiken. 

A kánikula miatt korai szüretet vár a minisztérium, és 2021-hez képest akár 13–21 százalékkal több szőlőt szedhetnek le a tőkékről, és jó esetben 42,6 és 45,6 millió hektoliternyi nedűt palackozhatnak a borászok.

Az előrejelzések szerint akár 7 százalékkal is meghaladhatják az ötéves átlagot. 

Occitanie - Marseillan - Noilly-Prat wine cellar in the port village of the Etang de Thau, Photo Eric Beracassat/Hans LucasOccitanie - Marseillan - le chais Noilly-Prat du village portuaire de l tang de Thau, Photo Eric Beracassat/Hans Lucas (Photo by Eric Beracassat / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Eric Beracassat / Hans Lucas via AFP

A legtöbb szőlőtermő vidéken a tavalyinál kedvezőbb volt az időjárás a virágzás idején, kivéve a délnyugati régiókat, ahol jégeső és fagy tizedelte a termést. Így Charentes kivételével mindegy borvidéken növekszik a termelés, bár a talajszárazság és a hőhullámok csökkenthetik a hozamokat, és a minőségen is nyomot hagyhatnak. 

France, Cote d'Or, Burgundy climates listed as World Heritage by UNESCO, Route des Grands Crus, Cote de Beaune vineyard, Pommard, the vineyard (Photo by OLART Fabien / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Fotó: Olart Fabien / Hemis via AFP

A francia agrárszektor szereplői attól tartanak, hogy az ország eddigi legsúlyosabb aszálya miatt egyre nagyobb veszteségeket kell elszenvedniük, és bár a minisztérium szerint az idei meleg és száraz idő eddig segített elkerülni a szőlőtőkék megbetegedéseit, és korai szüretet eredményez, az extrém időjárás már több helyütt a termés rovására ment. Máshol jégeső és fagy pusztított az ültetvényeken, így például Bordeaux-ban több mint 10 ezer hektár szenvedett kárt, és itt az ötéves átlag alá csökken a várható bortermelés.

Az igazi francia pezsgő szerelmeseinek nincs okuk szomorkodásra, a Champagne régióban jó termés várható, az ötéves átlag feletti mennyiséggel, köszönhetően a júniusban lehullott életmentő csapadéknak.

Hamuízű lehet az idei bor

A termelők attól tartanak, hogy a hozam 25 százalékkal is kevesebb lehet a szokásosnál, egyedül az Egyesült Királyság borászatai örülnek.