Az amerikai T-Mobile partnerségre lép SpaceX vállalatával, hogy Starlink műholdakkal erősítse mobilszolgáltatását, így teljesen lefedné az Amerikai Egyesült Államok területét – írja a Bloomberg.

Elon Musk, the Chief Engineer of SpaceX, speaking about the Starlink project at MWC hybrid Keynote during the second day of Mobile World Congress (MWC) Barcelona, on June 29, 2021 in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Joan Cros / NurPhoto via AFP

Elon Musk és Mike Sievert, a T-Mobile vezérigazgatója a SpaceX texasi bázisán jelentették be a partnerséget. A tervek szerint a szolgáltatás jövőre indul, és a meglévő telefonokkal ingyenesen működik majd a T-Mobile legnépszerűbb díjcsomagjain, fokozatosan bevezetve. 

Musk elmondta, hogy a Starlink műholdakat használó szolgáltatás egyelőre üzenetek, képek és kisebb videofájlok küldésére, fogadására lesz alkalmas, a hangszolgáltatás csak később érkezik. 

A cégvezér felhívta a figyelmet, hogy a szolgáltatás bevezetésekor az átvitel akár fél órát is igénybe vehet. A vállalatok szerint a szolgáltatással megszűnne a mobiltornyok szükségessége, és olyan területekre is kiterjesztenék a lefedettséget, ahová még nem érnek el a hagyományos mobiljelek.

Sőt, Musk azt állította, hogy még hurrikánok és természeti katasztrófák idején is működni fog a szolgáltatás, amelyet a jövőben a Teslák is megkapnak, így a sofőrök segélyhívásokat és SMS-küldéseket tudnak majd kezdeményezni.

A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off from pad 40 at Cape Canaveral Space Force Station on January 24, 2021 in Cape Canaveral, Florida. The Transporter-1 mission is the first in a planned series of small satellite rideshare missions that will take 143 U.S. and international spacecraft, including 10 Starlink satellites, to low earth orbit, a record number of satellites on a single flight. (Photo by Paul Hennessy/NurPhoto) (Photo by Paul Hennessy / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Paul Hennessy / NurPhoto via AFP

A SpaceX speciális antennákat tervez, amelyeket a vállalat második generációs szatellitjeihez rögzítenek majd, hogy a T-Mobile ügyfelei csatlakozni tudjanak – mondta Musk. Az új műholdak a SpaceX Starship rakétájával indulnak majd, amely még fejlesztés alatt áll.

A SpaceX Starlink-részlegének eredeti üzleti modellje az volt, hogy széles sávú internetszolgáltatást nyújt háztartásoknak, különösen a vezetékes szolgáltatók által nem ellátott vidéki területeken. Musk nemrég úgy ajánlotta cégét, hogy a letöltési sebesség a hajókon, a jachtokon és még az olajfúrótornyokon is 350 megabájt lehet másodpercenként.

Űrverseny

Egyre nagyobb a vetélkedés az alacsony Föld körüli pályán keringő, széles sávú internetet szolgáltató műholdak piacán, mivel szakértők szerint ezek a vállalkozások a közeljövőben felvehetik a versenyt a hagyományos széles sávú internetszolgáltatókkal. A területet egyelőre Elon Musk cége, a SpaceX uralja, amely 2800 műholdból álló flottát üzemeltet, és világszerte 400 ezer előfizetővel rendelkezik.

Legnagyobb versenytársa az Amazon, amely még 2020 júliusában jelentette be, hogy elindítja Kuiper nevű projektjét.

Ennek során az online kiskereskedelmi piacot uraló vállalat több mint háromezer műholdat fog az űrbe küldeni, ezért több tucat űrhajót vásároltak, és 83 indítást terveznek öt éven belül. Jeff Bezos cége tavaly hasonló megállapodást kötött az Európában kevésbé ismert, de az Egyesült Államok második legnagyobb mobilszolgáltatójának számító Verizonnal.

Múlt hónap végén pedig egy európai versenytárs is megjelent, miután a francia Eutelsat és a brit OneWeb összeolvadásából egy európai gigacég jön létre. A brit és a francia kormánynak is van részesedése a OneWebben, illetve az Eutelsatban. Az amerikai cégek egy erős versenytárssal fognak szembenézni.