Az Amazon felgyorsítja a Kuiper projektjet, mely még 2020-ben több mint 3 ezer műhold telepítésére kapott engedélyt.  A cél érdekében több tucat űrhajót vásárolnak három rakétatársaságtól. És 5 éven belül 83 indítást terveznek a műholdak pályára állítására. Bár eddig még egyetlen műholdat sem lőttek fel, de már az idén elindítanak két prototípust.

Fotó: PATRICK T. FALLON / AFP

A Kuiper projekt piaci kihívója SpaceX rendszerének. Ami azt is mutatja, hogy egyre nagyobb a verseny az alacsony Föld körüli pályán keringő, szélessávú internetet szolgáltató műholdak piacán. Ezek a vállalkozások szakértők szerint már a közeli jövőben felvehetik a versenyt a hagyományos szélessávú internetszolgáltatókkal.

Jelenleg még Elon Musk űrvállalkozása uralja ezt a formálódó piacot. A SpaceX Starlink internetszolgáltatásának 250 ezer előfizetője van,  s egy januári szabályozói jelentés szerint több mint 1900 műholdat indított el az általa első generációsnak nevezett műholdrendszerben.

Az Amazon azonban nagyon hamar felzárkózhat, mert a 3236 szélessávú műhold telepítésére úgy kapott engedélyt, hogy legalább a műholdak felének működőképesnek kell lennie 2026 júliusáig, különben elveszíti a jogokat. Nem véletlen, hogy dollármilliárd nagyságrendben költenek most hordozórakétákra. Az egyik érintett rakétatársaság a Blue Origin, de a Boeing és a Lockheed Martin tulajdonában lévő United Launch Alliance vállalat is végez majd műhold indításokat az Amazonnak. 

Az Amazon részvények hétfőn még csaknem 3 százalékkal drágultak, a nap végén 3367 dollár közelében cseréltek gazdát. Kedden, a hivatalos kereskedés kezdete előtt, az Amazon-papírokat 0,3 százalékkal a hétfői záróáruk alatt adták-vették.

Forrás: stooq.com

 

Mi lehet Elon Musk terve a Twitterrel?

Sok a találgatás Elon Musk Twitter bevásárlásával kapcsolatban. A jelek egyelőre arra engednek következtetni, hogy a milliárdos nem kívánja átvenni a cég irányítását, de olyan elemzők is vannak, akik szerint ez 9,2 százalék csak a kezdet. Vannak szakértők, akik úgy látják, hogy Musk akár az egész Twittert felvásárolhatja a jövőben.