A Pénzügyi Akciócsoport (FATF) – a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi standardjait meghatározó kormányközi szervezet – jelentésében bírálta a jó hírnevével büszkélkedő Németországot. Számos hiányosságra mutattak rá, köztük például arra is, hogy a nagyobb pénzösszegeket mozgató ingatlanügynökök felett egyáltalán nincsen ellenőrzés. Emellett a felügyelet széttagoltságát is elítélték, mivel nem állami szervezet végzi az ellenőrzést, hanem több mint 300 regionális hatóságot hoztak létre a feladatra.

Close-Up Of Water And Money
Fotó: Thomas Schlueter / EyeEm

Németország pontszáma messze elmarad Franciaországétól, így az elkövetkező években évente be kell számolnia a testületnek a hiányosságok kezelésében elért előrehaladásáról – írja a Reuters.

Christian Lindner német pénzügyminiszter elismerte a problémákat, és ígéretet tett, hogy az elkövetkező időszakban központosítja az irányítást, bővíti a személyzetszámot és modernizálja a hatóságok technológiáját.

Bár a kisebb halakkal foglalkozunk, de közben a nagyobbak elmenekülnek

– nyilatkozta újságíróknak a hét elején, a jelentés közzététele előtt.

A FATF szerint Németország körülbelül ezer személy ellen indított eljárást pénzmosás miatt 2020-ban, annak ellenére, hogy több mint 37 ezer vizsgálatot folytattak le.

Banknotes in a dishwasher as a symbol of money washing
Fotó: Getty Images / iStockphoto

Németországban több bank működik, mint az bármely más országában. 

Sok német azonban inkább készpénzt használ, ami a FATF szerint a tranzakciók háromnegyedét teszi ki.

Mindemellett a hatóság az úgynevezett hawala rendszer veszélyeire is felhívta a figyelmet. A hawala arabul átutalást jelent, a módszert pedig széles körben használják a Közel-Keleten, a pénzeket bankokon kívül működő ügynökök megbízható hálózatán keresztül mozgatják. Németországban pedig mintegy 11 millió nemzetközi migráns él, számuk a harmadik legnagyobb a világon.