Minden hatodik amerikai háztartás késve rendezi energiaszámláit – derül ki az Országos Energiaellátó Hivatal (NEADA) adataiból. Habár a szolgáltatók viszonylag türelmesek, ugyanis 3000 dolláros tartozásig nem kapcsolják le az áramot a lakásokban, és több felszólító levelet is küldenek, mielőtt lépnének, a lakosságot igen rosszul érinti, amikor sötét és leolvadó hűtőkre, lekapcsolt légkondicionálókra ébrednek egy forró nyári napon.

Young,Woman,Sitting,In,The,Kitchen,With,Dissatisfied,Face,In
Fotó: Shutterstock


A Bloomberg cikkében emlékeztet, hogy az egyelőre súlyosabb Európában, ott ugyanakkor a kormányok többsége már lépett, és segélycsomagokat vezetett be az energiaszegénység enyhítésére. Az Egyesült Államokban viszont hasonló programok egyelőre szóba sem kerültek. Itt – ahogy az általában lenni szokott – az üzemanyagárak emelkedése áll a közbeszéd középpontjában.

A rendezetlen közüzemi tartozások azonban súlyos következményekkel járhatnak, főként amikor sorra dőlnek meg a melegrekordok Amerika-szerte. 

A helyzet aggasztó, ugyanis egyre több embernek kell választania az élelmiszer-vásárlás, a lakbér rendezése vagy a befizetése között, ezért a „lezárások szökőárjára” számít Jean Su, a Biológiai Sokféleség Központ vezető ügyvédje.

Ezt támasztják alá az energiaszolgáltatók adatai is: a kaliforniai PG&E ügyfelei körében 40 százalékkal nőtt a nemfizetők aránya 2020 februárja óta, míg a New Jersey’s Public Service Enterprise Groupnál 30 százalékkal nőtt a fizetéssel 90 napot meghaladóan késő háztartások száma. A helyzet a szolgáltatók oldaláról nézve sem egyszerű. Ugyan alapvetően az Egyesült Államokban a villamosenergia-piac liberalizált, a társaságok mégsem tudják a csak júliusban 15 százalékkal dráguló árakat azonnal érvényesíteni tarifáikban. 

 

Az amerikai háztartások körülbelül 16 milliárd dollárral tartoznak a szolgáltatóknak, ami kétszerese a járvány előttinek. 

A számlákat sok háztartás ma már képtelen kifizetni

– összegzett a Mark Wolfe, a NEADA ügyvezető igazgatója.