António Guterres ENSZ-főtitkár emlékeztetett arra, hogy a megállapodásban szerepelt azon orosz élelmiszerek és műtrágyák akadálytalan eljuttatása is a világpiacra, amelyeket nem sújtanak nemzetközi szankciók. Az ukrajnai exporttal együtt ez „létfontosságú az árupiacok megnyugtatásához és az alacsonyabb fogyasztói árakhoz” – szögezte le a világszervezet főtitkára.

GUTERRES, António
Fotó: Erdem Sahin / MTI

António Guterres az ukrán gabona exportjáról júliusban Kijev és Moszkva által az ENSZ égisze alatt aláírt megállapodást teljesítését felügyelő Közös Koordinációs Tanács (CCC) előtt beszélt.

Ami itt, Isztambulban és Odesszában történik (innen indulnak az ukrán gabonát szállító hajók), ez csak a megoldás láthatóbb része

– mondta Guterres, hozzátéve, hogy az egyezmény másik része a nem szankcionált orosz élelmiszer és műtrágya világpiacra juttatása, amely még mindig akadályokba ütközik. Hangoztatta, hogy az ENSZ és az Egyesült Államok közösen dolgozik ennek a problémának a megoldásán, tárgyalásaik a szállítás mellett a hajók finanszírozásának és biztosításának kérdéseit is érintik.

Guterres a héten Ukrajnában tárgyalt, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, majd Odesszába is ellátogatott. Innen hajózott Isztambulba az ENSZ által az ukrán gabona szállításához bérelt egyik hajó fedélzetén, a Márvány-tengeren. A Dzsibutiba tartó Brave Commander kedden hagyta el Pivdennij ukrán kikötőt a fedélzetén 23 ezer tonna gabonával, majd szerda este érkezett a Boszporusz-szorosba. A júliusban aláírt megállapodás értelmében 650 ezer tonna ukrán gabona és más élelmiszer hagyta el Odessza, Csornomorszk és Pivdennij kikötőjét augusztus 1. óta.