Az ukrajnai Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ egy csalárd kampányra hívta fel a figyelmet, amelyben készpénzt ígértek támogatásként, de csak személyes adataikat akarták kicsalni a jelentkezőktől, és megcsapolni a bankkártyájukat - írta a Kárpáti Igaz Szó az ügynökség Telegram csatornáját idézve.

Fake, Zelenszkij
Fotó: Facebook / Ukraine 24

A Központ május 1. és július 31. között követte nyomon ezeket a hirdetéseket a Facebookon, a hálózat egy részét már letiltották, de sok helyen még mindig elérhető a csalók felhívása.

A reklámüzenetek különböző időpontokban és különféle oldalakon jelentek meg, a támogatók neve szintén változott (Volodimir Zelenszkij, szociálpolitikai minisztérium stb.), ám mindegyik ugyanazt az üzenetet tartalmazta. A csalók valódi célja egyáltalán nem a forrás biztosítása, hanem éppen ellenkezőleg, mások pénzének kisajátítása volt

– tájékoztatott az ügynökség.

Ha valaki rákattint a hirdetésre, ott egy link megnyitását javasolják. A felugró ablakban a vezeték- és a keresztnév, illetve a bankkártya utolsó hat számjegye után kérdezik meg. Ha kiadjuk, búcsút mondhatunk a kártyánkon lévő pénznek.