A rendelet – amely szerint a benzin kiskereskedelmi ára 0,11 lipával (1 kuna 100 lipa) 11,19 kunára (594,86 forint), a gázolajé 0,02 lipával 12,12 kunára (644,30 forint) csökken – augusztus 23-ig lesz érvényben.

INA
Fotó: Bryn Colton / Bloomberg via Getty Images


 

Az árszabás – amely a benzin és a gázolaj esetében egyaránt 0,65 kuna literenkénti kiskereskedelmi árrést határoz meg – az ország összes kiskereskedelmi töltőállomására vonatkozik – olvasható a közleményben, amelyben megjegyzik, hogy a kormány beavatkozása nélkül a benzin és a dízel literenkénti ára valamivel több mint két kunával (106 forinttal) növekedne éjféltől.


Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn újságíróknak úgy nyilatkozott: ami az energetikai helyzetet illeti, az üzemanyag árának szabályozásán kívül egyelőre nem döntöttek konkrét intézkedésekről, de más országokhoz hasonlóan ők is készülnek az őszre.
Megjegyezte, hogy az elmúlt hat évben a kabinet mindig lépett a horvát állampolgárok, a vállalkozók és a legkiszolgáltatottabb csoportok érdekében. Amint véget érnek a szabadságok, és a kormány megkezdi a munkát, felmérik a helyzetet, majd az igényektől függően beavatkoznak az árak alakulásába – tette hozzá. A horvát kormány folyamatosan alkalmazza az ársapkát, hogy megfékezze az árak emelkedését. 

Tovább csökken a benzinár a szomszédban