A Gazprom pénteken bejelentette, hogy az Európába irányuló szállítások szempontjából létfontosságú Északi Áramlat gázvezetéket „teljesen” leállítja egy turbina megjavításáig, noha a karbantartás után szombaton kellett volna újra üzembe helyezni. Indoklásuk szerint a karbantartási művelet során olajszivárgást fedeztek fel a turbinában, az egyik rotor sebességmérőjéhez csatlakozó kábeleken. A Telegramon a csoport egy olyan fotót tett közzé, amelyen barnás folyadékkal körülvett kábelek láthatók.
 

03 August 2022, North Rhine-Westphalia, Mülheim an der Ruhr: A Siemens employee stands in front of the turbine serviced in Canada for the Nordstream 1 natural gas pipeline. It is ready for onward transport to Russia. Photo: Bernd Thissen/dpa (Photo by BERND THISSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Bernd Thissen / dpa Picture-Alliance via AFP

  
A Siemens Energy konszern erre úgy reagált, hogy a Portovaja kompresszorállomáson észlelt olajszivárgás műszakilag nem indokolja a gázvezeték leállítását. „Az ilyen jellegű szivárgások rendszerint nem befolyásolják a turbina működését, és a helyszínen javíthatók. Ez a karbantartási munkák keretében rutineljárás – közölte a vállalat. – A múltban az ilyen jellegű meghibásodás nem vezetett a működés leállításához. A Siemens Energyt nem kérték fel karbantartási munkálatok elvégzésére, de rendelkezésre áll.”