A bejelentésekkel ellentétben mégsem indul újra szombattól kezdve a gázszállítás az Északi Áramlat 1. gázvezetéken – közölte a Gazprom pénteken a Telegramon. A változás oka, hogy állítólag olajszivárgást észleltek a Portovaja kompresszorállomáson. A gázszolgáltatás a probléma elhárításáig szünetel.

30 August 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: Pipe systems and shut-off devices at the gas receiving station of the Nord Stream 1 Baltic Sea pipeline and the transfer station of the OPAL (Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung - Baltic Sea Pipeline Link) long-distance gas pipeline. From August 31 to September 2, no gas will flow to Germany due to maintenance work, the Russian state-owned company Gazprom had announced. After that, 33 million cubic meters of natural gas should be delivered daily again. This corresponds to the 20 percent of the daily maximum output to which Russia had already reduced the supply a few weeks ago. )
Fotó: Stefan Sauer / DPA / AFP

Az orosz energiaipari vállalat a korábbi bejelentetésnek megfelelően szerdán hajnalban állította le a gázszállítást Németországba, és elméletileg szombat hajnalban indította volna el ismét. Európában azonban már eleve attól tartottak, hogy a Gazprom meghosszabbítja a munkálatok idejét, a folyamatos orosz gázszállítás nélkül pedig a kontinens nem húzza ki a telet, hiába töltik fel a vártnál gyorsabban a tárolókat

 

A félelmeket Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is táplálta, hangsúlyozta ugyanis, hogy az ukrajnai háború miatt kivetett nyugati szankciók a Gazprom legjobb szándékai ellenére is ellehetetleníthetik a szállítást. 

 

Az orosz lépés válasz lehet az európai gázárak pénteki zuhanására, amelyet a Reuters szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke idézett elő kijelentésével, amely szerint eljött az idő az árkorlát alkalmazására az Európába irányuló vezetékes orosz gázra, de bosszanthatja Moszkvát a G7-országok szintén pénteki bejelentése is, hogy készen állnak árplafon bevezetésére az orosz olajra. 

Németországban a szén már fontosabb, mint az ember

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a gáz árának európai szintű korlátozása átgondolatlan ötlet, ugyanis könnyen egy indirekt orosz gázembargóhoz vezethet

Az orosz bejelentést követően rövidesen reagált az Európai Bizottság is, mely azzal vádolta a Gazpromot, hogy hamis ürüggyel állította le a gázszolgáltatást. 

A Gazprom mai bejelentése, hogy hamis ürügyekkel ismét leállítja az Északi Áramlat-1-et, újabb bizonyíték arra, hogy megbízhatatlan beszállító 

 - írta az EU Bizottság szóvivője péntek este a Twitteren. Szerinte ez is bizonyítja Oroszország cinizmusát, mivel a szerződések betartása helyett inkább elégeti a gázt.

A magyar gáztárolók töltöttsége fogyasztásarányosan a negyedik legmagasabb az EU-ban

Az tagállamai közül a magyar gáztárolók relatív, vagyis fogyasztásarányos töltöttsége a negyedik legmagasabb az augusztus 28-i adatok alapján – derült ki az Aggregated Gas Storage Inventory európai platform adataiból.