A gyorsan növekvő energia- és élelmiszerárak miatt Németországban 7,9 százalékosra gyorsult az augusztusban a kedden nyilvánosságra hozott előzetes adatok szerint a tavalyi év azonos időszakához képest a júliusi 7,5 százalékról; elemzők 7,8 százalékot vártak. Júliushoz viszonyítva a piaci várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző havi 0,9 százalékos emelkedés után. Az Eurostat módszertana szerint számított árindex havi bázison 0,4 százalékra lassult a júliusi 0,8, míg éves összehasonlításban 8,8 százalékra ugrott az előző havi 8,5 százalékról; mindkettő megfelel a várakozásoknak.

3d,Illustration,,Tighten,Your,Belt,-,Austerity,In,Germany, inflation
Fotó: Shutterstock


A földgázfelhasználásra kivetett , október 1-jétől 2024 áprilisáig érvényben maradó új azonban elemzők szerint tovább gyorsíthatja majd az inflációt, amely a düsseldorfi IMK gazdaságkutató intézet szerint 10 százalék fölé emelkedhet, miután ráadásul augusztus végén kifut az üzemanyagokra vonatkozó adókedvezmény és a kilenceurós tömegközlekedési jegy.

Spanyolországban viszont az alacsonyabb üzemanyagáraknak köszönhetően némileg mérséklődött az infláció, de továbbra is közel állt a négy évtizedes csúcshoz. A statisztikai hivatal, az INE előzetes adatai szerint a fogyasztói árak 10,4 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, a piacok által várt 10,9 százalék helyett. Ez némi csökkenés a júliusi 10,8 százalékhoz képest, ami a legmagasabb érték volt 1984 szeptembere óta. 

Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékos a növekedés a júliusi 0,3 százalékos csökkenés után; elemzők 0,25 százalékos emelkedést jeleztek. A maginfláció augusztusban 6,4 százalékra ugrott a júliusi 6,1 százalékról.
Az eurózónás harmonizált fogyasztói árindex az elemzői várakozásoknak megfelelően 10,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest a júliusban regisztrált 10,7 százalék után. Havi bázison 0,1 százalékos volt a növekedés a várt 0,3 százalék helyett és a júliusi 0,6 százalékos visszaesés után.