Nemzetközi gazdaság

Dobta az orosz Facebookot az Apple

A VKontakte az egyik legnépszerűbb orosz közösségi média, ám ha az Apple nem kívánja megsérteni a szankciókat, kénytelen törölni az alkalmazásokat listázó piacteréről.

Leszedte az App Store-ból az orosz VK-hoz köthető összes iOS alkalmazást az Apple, a brit szankciókra hivatkozva. Ezeket az alkalmazásokat olyan fejlesztők terjesztik, amelyek többségükben szankcionált személyek tulajdonában vagy kontrollja alatt állnak. Ezért az Apple megszüntette azokat a fejlesztői fiókokat, amelyek ezekhez az alkalmazásokhoz köthetők. Akik azonban már telepítették az alkalmazásokat, azok továbbra is használhatják őket.

Riga,,Latvia,-,September,8,,2016:,Vkontakte,Is,The,Largest
Fotó: Shutterstock

A VK a VKontakte nevű orosz Facebook-klón hátterében álló orosz technológiai vállalkozás, amelynek vezetői közül több a hétfői brit szankciók által érintett Gazprombankban is vezető szerepet játszik. A brit intézkedések az oroszok által megszállt ukrán területeken tartott „kamunépszavazásokra” adott reakciók. 

Az orosz digitális ügyek minisztériuma elmondta, hogy utánanéznek, mi állhat a törlés hátterében, és aláhúzta az alkalmazások társadalmi jelentőségét is. A VK pedig elmondta, hogy az alkalmazások még működhetnek, de az értesítésekkel és fizetésekkel lehetnek problémák – írja a MacRumors.

A VKontaktét 2006-ban hozta létre a Telegram mögött is álló Pavel Durov, ám 2014-ben távozni kényszerült a cég éléről, miután nem volt hajlandó az orosz szolgálatoknak adatokat szolgáltatni a felhasználókról. Az Apple döntése nemcsak a közösségi médiát, de a Mail.Ru levelezőprogramot és a VK Muzikát is elérhetetlenné teszi.

 

VKontakte Apple szankciók Oroszország ellen
Kapcsolódó cikkek