Nemzetközi gazdaság

Egy orosz oligarcha egymilliárd dollárt adna Ukrajnának

Nincs egyedül, sokan szeretnének szabadulni a nyugati intézkedések hatálya alól. Az ukrán kormány akár egy alapot is létrehozhat a bűnbánó üzletemberektől érkező források fogadására.

Mikhail Fridman orosz üzletember magánvagyonából utalna át az általa alapított bank ukrán leányának, cserébe azért, hogy az ellene bevezetett brit szankciók alól mentesüljön. Amerikai tisztviselők szerint ráadásul nem az egyébként ukrán származású Fridman az egyetlen szankciókkal sújtott orosz személy, aki a háttérben hasonló megkeresésekkel igyekszik a nyugati hatóságokat jobb belátásra bírni. Ugyanakkor a bankár tagadja, hogy hasonló ajánlatot tett volna.

Russian President Vladimir Putin attends International Leadership Reunion in Moscow
Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images

Fridman egyébként már a harcok kitörésekor is nyilvánosan kritizálta az orosz inváziót, ám ennek ellenére ő is és üzlettársai – Petr Aven és German Khan – is felkerültek az EU és a britek szankciós listájára, igaz, az amerikait elkerülték. Az üzletemberek ragaszkodnak azon állításukhoz, hogy nincsen hatásuk az orosz kormányra, ám az általuk gründolt Alfa Bank, Oroszország egyik legnagyobb pénzintézete már nem kerülhette el, hogy az amerikaiak listájára is felkerüljön.

A szankciók miatt tehát kudarcot vallott a szovjet idők Ukrajnájában született bankár egyensúlyozása nyugati és orosz érdekei között, Nagy-Britanniában lévő vagyonát befagyasztották, és üzleti partnerei is megszakították vele a kapcsolataikat, ami súlyos problémákat okoz a Londonban élő férfinak.

Az Alfa Bank ukrán leánya azt javasolta az ország hatóságainak: segítsék Fridmant abban, hogy egymilliárd dollárt átutalhasson magánvagyonából a bankba, 

amit aztán az Ukrajna számára kritikus projektekre lehetne fordítani – mondta a bank felügyelőbizottságának elnöke, Roman Spek, aki korábban ukrán pénzügyminiszter is volt. Hozzátette, hogy az Alfa Bank Ukrajna egyik legnagyobb magánkézben lévő pénzintézete, amely szeretne aktív szerepet játszani a háborút követő újjáépítésben is.

Spek szerint javaslatukat az Ukrán Nemzeti Banknak küldték el még júniusban, ám tagadta, hogy ezért cserébe a szankciók feloldását várnák. A javaslatnak főként gazdasági okai vannak, és a bank szeretné megelőzni a spekulációkat arról, hogy Fridman az ukrajnai befektetéséért cserébe kapni szeretne valamit egy másik országban – írja a The Wall Street Journal.

Ahhoz azonban, hogy Fridman átutalhassa pénzét, az EU engedélyére van szükség, ezért az Alfa Bank Ukrajna a múlt héten petíciót intézett az Európa Tanácshoz 

Spek elmondása szerint.

Több tucat szankcionált orosz üzletember fontolgat hasonló lépéseket az ügyre rálátó források szerint, ezért ukrán tisztviselők egy alap létrehozásán gondolkoznak, ahol a hasonló cipőben járó oligarchák pénzét gyűjtenék, hogy segítsék az ország működését, bár az nem világos, ez együtt járna-e a szankciók enyhülésével.

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Rosztiszlav Surma szerint a kijevi kormány Fridman javaslatát csak egy szélesebb keretrendszer részeként vitatja meg.

Az érintett személyek és cégek Kijev mellett keresik az amerikai, a brit és más nyugati hatóságokat is annak kapcsán, hogyan tudnának enyhíteni az ellenük hozott szankciókon, megőrizni és szabaddá tenni befagyasztott vagyonukat. Ezt korábban az intézkedések által érintett több személyt is képviselő ügyvéd, Erich Ferrari is megerősítette, hozzátéve, hogy sokan intéztek petíciót az amerikai kül- és pénzügyminisztérium elé annak érdekében, hogy távolítsák el őket a listákról.

Az ügyvéd elmondta, hogy bár a legtöbb amerikai szankciót a pénzügyminisztérium felügyeli, a listázást a külügyminisztérium tudja megszüntetni. 

A kérvényező cégvezetők és vállalatok megszakítják kapcsolataikat az intézkedések elsődleges célpontjaival, megszabadulnak problémás cégekben fennálló részesedéseiktől, és lemondanak felügyelőbizottsági tagságaikról is.

Az amerikai külügy szóvivője szerint nem kommentálnak diplomáciai tárgyalásokat, ám azt elmondta, hogy a szankciók az orosz elitet célozzák, akik támogatták Putyin invázióját Ukrajnával szemben. Az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője nem élt a válasz lehetőségével.

A különböző tárgyalások során segédkező orosz milliárdos, Roman Abramovics elkerülte az amerikai szankciókat Volodimir Zelenszkij közbenjárásának köszönhetően, ám a brit intézkedések elérték. Fridman szintén megúszta az amerikai lépéseket, ám az ország pénzügyminisztériuma az egyik legkeményebb büntetést rótta ki az Alfa Bankra, gyakorlatilag megtiltva a tranzakciókat a bank és mások között. Ezért Fridman vagyonának mozgatásához szükség van a minisztérium engedélyére is.

 

Mikhail Fridman Ukrajna orosz-ukrán háború szankciók Oroszország ellen
Kapcsolódó cikkek