Közélet

Megszólalt az egyik szankciókkal sújtott orosz oligarcha

Az orosz üzletemberek és Putyin között jóval nagyobb a szakadék annál, hogy a szankciók hatására ők nyomást tudjanak gyakorolni a változás érdekében.

Nem meglepő módon igazságtalannak és haszontalannak tartja az oroszt oligarchák ellen bevezetett szankciókat Mikhail Fridman, aki az amerikai CBS-nek adott interjút. Mint az üzletember elmondta, óriási a szakadék az oligarchák és Vlagyimir Putyin hatalma között, ezért még ha akarná, se tudná rábeszélni az elnököt a háború befejezésére.

Fridman szerint az sem igaz, hogy minden gazdag orosz a Kremlnek köszönhetné a vagyonát, 

sőt, a magánszektor többségének nincs kapcsolata Putyin felé, ez egy tipikus, ám helytelen mítosz. Az ellene szóló szankciókról a televízióból értesülő milliárdos szerint az sem helyes, hogy arctalan bürokraták döntenek ezekről, kielégítve a közvélemény azon kívánságát, hogy valakit büntessenek meg a háborúért.

Fotó: GRIGORIY SISOEV / AFP

A jelenleg Londonban élő oligarcha elmondta azt is, hogy hiába a mérhetetlen gazdagság, a szankciók hatására nem fér a vagyonához, jelenleg egy fillért sem tud kivenni a bankautomatákból. Amikor az interjút készítő Seth Doane rákérdezett, nincs-e esetleg egy másik számla, amit elérhetne, azt válaszolta, hogy nincs ilyen, mindegyik zár alá került. A háború kezdetén Fridman kritizálta is annak kitörését, azt mondta az általa alapított magántőkealap, a LetterOne dolgozóinak, hogy

a háború sosem lehet a válasz.

Később le is mondott a cég igazgatótanácsában betöltött pozíciójáról.

Mindez azonban nem kímélte meg attól, hogy az és Nagy-Britannia szankciós listájára került. Elmondta azt is, hogy üzleti ügyei miatt folyamatosan kapcsolatban állt az ukrán hatóságokkal és személyesen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is, akit egy független ország elnökének, továbbá nagyon bátor és erős embernek nevezett. A vagyonát a bank-, illetve a kiskereskedelmi szektorban szerző milliárdos szerint egyetlen bűnük, hogy Oroszországban üzleteltek.

Fridman elmondta azt is, megérti, hogy kevesen érreznek szimpátiát iránta és társai iránt, ám az mégsem járja, hogy az ártatlanság vélelmét felváltotta a „minden orosz oligarcha bűnös” hozzáállás.

Ráadásul, mint mondta,

könnyen lehet, hogy a háború elleni kiállása miatt Putyin szemében árulónak számít, 

és a jelenlegi orosz közéletben nem feltétlenül jó ötlet az elnököt kritizálni.

 

Mikhail Fridman orosz-ukrán háború szankciók Oroszország ellen szankciók oligarcha
Kapcsolódó cikkek