Várhatóan Európa-szerte növekedni fog a teljes kiskereskedelmi forgalom az iskolakezdés első heteiben az előző évhez képest a bolti és online kiskereskedelmi eladásokat mérő Mastercard SpendingPulse szerint. Ehhez az emelkedő árak és a fogyasztói kereslet egyaránt hozzájárul.

Back,To,School,
Fotó: Shutterstock

Az augusztus 15. és szeptember 16. közötti, elsősorban az iskolakezdés által meghatározott időszakot tekintve tetemes éves szintű forgalomnövekedés várható, különösen Spanyolországban, a Cseh Köztársaságban és az Egyesült Királyságban, ahol rendre 13, 10 és 9 százalékos a bővülés 2021-hez képest. Magyarországon 0,3 százalékkal erősödik a szektor. Míg az üzletekben való vásárlás ezekben a hetekben éves szinten új lendületet kap, addig az e-kereskedelmi forgalom növekedése a világjárvány előtti időszakhoz képest továbbra is magas marad.

Az iskolakezdés a kiskereskedők számára az egyik legfontosabb vásárlási időszak – és a vásárlóerő kritikus előrejelzése is egyben. A Mastercard SpendingPulse szerint erős bővülés várható a kiskereskedelmi forgalomban, különösen a ruházati szektorban

– mondta Natalia Lechmanova, a Mastercard vezető európai közgazdásza.

Ágazati szinten a következő trendek figyelhetők meg.

Szilárd növekedést mutatnak a ruházati üzletek és az ékszerboltok eladásai.

Az előrejelzések szerint a legnagyobb éves növekedés Franciaországban várható, ahol a ruházati eladások várhatóan 23 százalékkal, az ékszereladások pedig 32 százalékkal emelkednek, majd Spanyolország következik 21 százalékkal, illetve 19 százalékkal. Lengyelországban és Németországban szintén számottevő éves szintű növekedés várható a ruházati iparban, az előbbiben 23 százalékos, az utóbbiban 17 százalékos. Magyarországon 7,5 százalékkal költünk majd többet ruházati cikkekre, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A turizmushoz és vendéglátáshoz kapcsolódó ágazatok bevételei is növekedni fognak még a következő időszakban, mivel a családok igyekeznek a lehető legjobban kihasználni a nyár utolsó heteit.

Franciaországban a szálláshelyek (25 százalék) és az éttermek (14 százalék) terén is jókora növekedést várnak. Spanyolországban várhatóan 13 százalékos lesz a költések bővülése az éttermi fogyasztásokra, az Egyesült Királyságban pedig 5 százalékos éves növekedést várnak a szálláshelyek és 4 százalékos növekedést az éttermek esetén. Hazánkban az éttermek várható éves szintű növekedése 3,5 százalék lesz, a legmagasabb a többi ágazathoz képest.

Az elektronikai berendezések és a bútor értékesítésében továbbra is csökkenő éves növekedés várható, mivel a kereslet a járvány utáni időszakban lelassult.

Kivételt képez Franciaország a bútoreladások terén (plusz 16 százalék éves szinten), és Spanyolország, ahol kivételes, két számjegyű növekedés várható mind az elektronika (11 százalék), mind a bútorok (39 százalék) esetében 2021-hez képest.