A világgazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmak miatt csak mérsékelt növekedést vár a karácsonyi időszakra Soren Skou, az A.P. Moller-Maersk vezérigazgatója. A cégvezető csütörtöki interjújában elmondta, hogy a karácsonyi szezonhoz közeledve a szokásosnál kisebb a szállítási igény.

Éppen ezért Skou arra számít, hogy a tengeri szállítmányozás ára csökkenő vagy stabil lesz az év hátralevő részében, noha még mindig vannak dugók a globális ellátási láncok bizonyos pontjain. Az amerikaiak visszavettek a járvány alatti időszakra jellemző költekezésből, miközben az üzleti bizalomnak ártott az Ukrajnával szembeni orosz invázió – írja a Reuters.

Ennek megfelelően a szállítási díjak idén csökkenésbe kezdtek, amelyek a Drewry adatai szerint különösen az elmúlt hetekben gyorsultak fel. A logisztikai tanácsadó cég által összeállított, konténerek szállítási díját mutató World Container Index csütörtökön már zsinórban másodjára jelzett heti szinten 10 százalékkal olcsóbb árakat.

Ennek ellenére azok még mindig a járvány előtti szint fölött mozognak, így nem csoda, hogy a Maersk is már kétszer emelte 2022-es nyereségéről szóló előrejelzését, mivel a magas árak a vártnál tovább kitartottak. Augusztusban Skou a globális tengeri szállítási piac normalizálódását várta az idei év végére.