Vasárnap a magyar idő szerinti esti órákban orosz cirkálórakéták csapódtak be több ukrán régió energetikai létesítményeibe - erről az ukrán, az orosz és a nyugati sajtó is beszámolt. Ukrajna egészére légiriadót hirdettek.

 

A tudósítások szerint öt régió (Harkiv, Szumi, Poltava, Dnyipropetrovszk és Donyeck) teljesen vagy részben áram nélkül maradt, 

de áramszünet várható az egész ország területén.

Kirill Timosenko, az ukrán elnöki hivatal vezető-helyettese arról adott tájékoztatást, hogy egyes régiókban a vízellátással is gondok vannak, miután a szivattyúk villamosenergia nélkül nem működnek. A zavar a közműszolgáltatásban akkor lépett fel, amikor két orosz rakéta eltalálta a harkivi CHP-5 hőerőművet, ami egy három blokkból álló gázerőmű. Ez Ukrajna egyik legnagyobb ilyen komplexuma.

Az oroszok áram, víz és hő nélkül akarnak minket hagyni 

– fogalmazott a Kirill Timosenko.

Olyan videók jelentek meg a közösségi médiában, hogy a harkivi metró - három vonallal és harminc állomással rendelkezik - leállt, az utasok a metróalagutakban sétálnak. Más beszámolók szerint Poltavában az áramingadozások miatt kigyulladtak a trolibuszok.

A valós idejű hálózati adatok azt mutatják, hogy durva internet-kimaradás lépett fel Harkov megyében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a rakétacsapásokat cinikusnak, az áramszünetek okozását pedig terrorcselekménynek nevezte. Zelenszkij hivatala úgy vélekedett, hogy az ukrán kritikus infrastruktúra mért orosz támadás összefügg az orosz csapatok Harkiv régióból való visszavonulásával. Ezt Mihail Podoljak elnöki tanácsadó azt nyilatkozta, hogy a történtek egy "gyáva válasz az orosz sereg megfutamodására".

A késő esti órákban arról érkeztek információk, hogy egyes régiókban helyreállt az áramellátás (Szumi és Dnyipropetrovszk), valamint a vízellátás (Szumi és Poltava régióban), másutt azonban fennmaradtak a problémák. A harkovi régióban fokozatos az áramellátás helyreállítását.