Közélet

Térképen mutatják, mekkorát bukott az orosz hadsereg

Az ukrán Kyiv Post térképe szerint pár nap alatt nagyobb területen nyomták vissza az orosz hadsereget északkeleten, mint amit az április óta elfoglalt.

Az orosz védelmi misztérium átcsoportosításként írta le az izjumi kivonulást, az ukránok és a velük szimpatizáló nyugati média azonban nagy győzelemként írja le az elmúlt napok előrenyomulását, amely a háború menetét is megváltoztathatja.

Fotó: Aris Messinis / AFP

Kijev erői folytatják az előrehatolást a harkivi régióban, miután több fontos városból kiűzték az orosz csapatokat, és ebben a hónapban már több mint háromezer négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza – írta a Bloomberg hírügynökség egy magasrangú ukrán parancsnokot idézve. 

Az éjszaka – megerősítetlen jelentések szerint – újra kitűzték az ukrán zászlót Velikij Burkukban, Harkivtól 90 kilométerre keletre, az orosz határ közelében, illetve elesett Cskalovszke város is – írta a Bloomberg.

Nem csak dél és kelet, hanem észak felé is elkezdtünk előrehaladni a harkivi területeken. 50 kilométer, és elérjük a határt – írta Telegram-posztjában Valerij Zaluzsnij, az ukrán főparancsnok.

Az oroszok ugyanakkor arról számoltak be, hogy az ellenfél a támadás közben hatalmas veszteségeket szenvedett el.

Az ukrán hadsereg vesztesége a harkivi északi és mikolajivi–Krivij Rih-i déli frontszakaszon szeptember 6–10. között meghaladta a négyezer halottat és nyolcezer sebesültet – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy vasárnap a hadijelentést ismertetve az MTI szerint.

Az ukrán Kyiv Post Twitter-bejegyzésében térképen mutatta be, mekkora mértékben vetette vissza az északnyugati fronton az ellentámadás az orosz hadsereget. Öt nap alatt az ukránok nagyobb területet foglaltak vissza, mint amennyit az orosz hadsereg április óta elfoglalt – kommentálták.

Szakértők szerint az orosz hadvezetés egyre kényelmetlenebb magyarázkodásra kényszerülhet a jelentések szerint sokhelyütt rendezetlen visszavonulás miatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében nem meglepő módon ki is használta a helyzetet egy kis gúnyolódásra.

Az orosz hadsereg ezekben a napokban demonstrálja a legjobbat, amire képes – a háta megmutatását

 – mondta az elnök.

Szintén vasárnapi hír, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök telefenbeszélgetést folytatott a zaporzzsjai atomerőműnél kialakult biztonsági kockázatokról, és együttműködésükről biztosították egymást. Vasárnap hajnalban lekapcsolták a létesítmény utolsó, hatodik blokkját is.

 

 

Izjum orosz visszavonulás északkeleti front orosz összeomlás UK Zelenszkij Donbasz
Kapcsolódó cikkek