Svédország több százmilliárd svéd korona likviditási garanciát nyújt az energetikai cégeknek, hogy segítsen elhárítani a pénzügyi válságot, miután az orosz Gazprom leállította az Északi Áramlat 1. gázvezetéket – írja a Reuters a miniszterelnök szombati közlésére hivatkozva.

A kormány hitelgaranciák kibocsátását lehetővé tevő javaslatot fog előterjeszteni – mondta Mikael Damberg pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy az ország összes parlamenti pártját és a házelnököt is tájékoztatták erről.

Mikael Damberg, Minister for Home Affairs in Sweden gives a press conference on the coronavirus COVID-19 situation at the government's headquarters in Stockholm, Sweden, on March 20, 2020. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Mikael Damberg svéd pénzügyminiszter.
Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

Magdalena Andersson miniszterelnök bejelentése azt követően hangzott el, hogy Oroszország szombaton nem tartotta a Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat 1.-en való gázszállítás újraindítására vonatkozó határidőt, tovább nehezítve Európa felkészülését a téli hónapokra.

Ha nem cselekszünk, komolyan fennáll a pénzügyi rendszer zavarainak kockázata, ami legrosszabb esetben pénzügyi válsághoz vezethet. Putyin megosztottságot akar teremteni, de a mi üzenetünk világos: nem fog sikerülni

– mondta Andersson.

Svédországban 30 éves csúcsokon jár az a központi bank idén már kétszer emelt kamatot, és az év vége előtt további nagy léptékű emelések várhatók.

A szeptember 11-i parlamenti választások előtti kampány témáját a növekvő villanyszámlák és az emelkedő kamatlábak adták, meg a megtorpanása.

Damberg szerdán azt mondta, a kormány várhatóan 90 milliárd svéd koronát (8,36 milliárd dollárt) bocsát rendelkezésre, hogy segítse a fogyasztókat az idei és a következő évben az elszálló energetikai költségek megfizetésében.