Németország államosítja a legnagyobb német gázimportőrt, az Unipert – írja a Reuters. A berlini kabinet célja, hogy biztosítsa a működést és fenntartsa az üzletmenetet, elkerülve a gazdaság összeomlását.

Uniper headquarters 20 September 2022, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: A passerby walks past Uniper's headquarters. The closure of the Nord Stream 1 gas pipeline has exacerbated the situation of Germany's most important gas importer, Uniper. Nationalization of the energy company is apparently imminent. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Federico Gambarini / AFP

A megállapodás 8 milliárd eurós tőkeemelést foglal magában, részvényenként 1,7 eurós kibocsátási áron.

A várhatóan az év végéig lezáruló megállapodás részeként Németország átveszi az Uniper irányítását, mintegy 480 millió euróért megvásárolva a finn állami tulajdonban lévő Fortum 78 százalékos tulajdonrészét. A tranzakció után Berlin az Uniper mintegy 99 százalékát fogja birtokolni. 

Klaus-Dieter Maubach, az Uniper vezérigazgatója szerint a mai megállapodás tisztázza a tulajdonosi struktúrát, és lehetővé teszi számukra, hogy folytassák üzleti tevékenységüket. „Ez biztosítja az energiaellátást a vállalatok, a városi közműszolgáltatók és a fogyasztók számára” – tette hozzá a cégvezér.

Ahogy arról portálunk korábban beszámolt, miután a Németországba irányuló orosz gázszállítás leállt, az Uniper az azonnali piacon kénytelen emelt áron gázt vásárolni, hogy eleget tegyen a gyáriparral és a közműszolgáltatókkal szemben fennálló szerződéses kötelezettségeinek, ám ez napi százmillió euró veszteséget okoz számára. 

A vállalat idén 8,5 milliárd euró veszteséget halmozott fel.

Az Uniper egy sor mentőcsomagot és hitelt kapott már, de ezek nem oldották meg a problémait. A cég államosítása csak egy része annak a szélesebb körű kormányzati intézkedéssorozatnak, amelynek keretében két másik nagy gázszolgáltató irányításának átvételéről is tárgyalnak.

A német sajtó szerint az eddigi segítséget is figyelembe véve a berlini kabinetnek összesen 30 milliárd euróba kerül majd az Uniper megmentése. A finn Fortumnak visszafizetik a 4 milliárd eurós anyavállalati kölcsönt, és felmentik a 4 milliárd eurós anyavállalati garancia alól is, amelyet az év elején adott az Unipernek – közölte a Fortum.