További állami mentöővre szorul a legnagyobb német gázimportőr, az Uniper. Az állam 50 százalék fölé emelheti részesedését a cégben, hogy megmentse a német energiarendszert az összeomlástól.

 Uniper Benelux power station // 2021-10-28 16:26:31 Netherlands, South Holland, Rotterdam, 28-10-2021. Maasvlakte 2, MV2. Uniper Benelux power station, coal-fired power station (formerly EON Maasvlakte Power Plant 3 (MPP3). Maasvlakte 2, MV2. Uniper Benelux power station, coal-fired power station (formerly EON Maasvlakte Power Plant 3 (MPP3)). aerial photo (surcharge on standard rates); ANP / Hollandse Hoogte / copyright © 2021 Siebe Swart (Photo by Siebe Swart / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: Siebe Swart / AFP

A düsseldorfi székhelyű Uniper már hozzányúlt a korábbi állami mentőcsomagban részére folyósított 20 milliárd euró értékű hitelkerethez, de ez sem lesz elég ahhoz, hogy átvészelje az idei évet csőd nélkül – értesült a Bloomberg hírügynökség. Az orosz gáz drágulása miatt a vállalat napi százmillió euró veszteséget termel. 

 

A korábbi mentőcsomag kapcsán az állam júliusban 30 százalékos részesedést szerzett az egykor szebb napokat látott társaságban. A hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó források szerint a német kormány hajlandó további tőkét juttatni a cégnek, s így 50 százalék fölé emelni a részesedését. 

Szó van arról is, hogy teljes mértékben államosítják a céget,

ehhez azonban az Uniper többségi tulajdonosa, a finn Fortum Oyj hozzájárulása is szükséges. A Fortum a finn állam tulajdonában van, a Bloomberg forrásai szerint annak ellenére folynak a tárgyalások a finnekkel, hogy Berlin korábban közölte: nem szándékozik megvásárolni a részvénycsomagjukat.

 

A Fortum szerdán közölte, hogy egyelőre nincs döntés az ügyben, „túl azon, ami a júliusi mentőcsomagban már szerepelt”, viszont „alternatív megoldásokat” is fontolóra vesznek. Elemzői értékelések szerint a kisrészvényeseknek érdekük lenne eladni a német államnak a részesedésüket, hiszen 

a jelenlegi gázárakkal számolva éves szinten 18 milliárd euró vesztesége keletkezne a cégnek, 

és teljesen bizonytalan a piaci helyzet. A határidős gázárak az ukrán invázió kezdete óta a háromszorosukra emelkedtek. A VNG, a német EnBW leányválalata, amely szintén fontos gázimportőr, a múlt héten folyamodott állami segítségért.

Klaus-Dieter Maubach, az Uniper vezérigazgatója a múlt héten azt nyilatkozta, hogy 

az orosz gáz pótlásának költsége csak szeptemberben elérheti a 7 milliárd eurót, s ez újbóli szerepvállalásra kényszerítheti az államot. 

A cég számára összeállított stabilizációs csomag tartalmaz egy 7 milliárd eurós biztonsági tartalékot, amely a negyedik negyedévig lett volna hivatott támasztékot kínálni a cégnek, ezek szerint ez egy hónap alatt elment. Az állami segítségre még rá kell bólintania az EU-nak is. A júliusi konstrukcióban szerepel egy 7,7 milliárd eurós részvényre váltható kötvénycsomag, valamint egy 9 milliárd eurós hitelkeret a német állami fejlesztési banktól, a KfW-től.