Várhatóan 50 bázisponttal, 7,5 százalékra csökkenti pénteken az irányadó kamatlábat az orosz központi bank, hogy tovább ösztönözze a hitelezést, másrészt az lassulása is lehetővé teszi a lépést – írta a Reuters hétfőn az általa megkérdezett elemzők konszenzusos véleménye alapján.

The headquarters of Bank Rossii, Russia's central bank, in Moscow, Russia, on Monday, Feb. 28, 2022. The Bank of Russia acted quickly to shield the nations $1.5 trillion economy from sweeping sanctions that hit key banks, pushed the ruble to a record low and left President Vladimir Putin unable to access much of his war chest of more than $640 billion.
Fotó: Andrej Rudakov / Getty Images

A jegybank már eddig is több lépésben szállította lejjebb alapkamatát,a melyet a nyugati szankciók miatt február végén emelt 20 százalékra.

Először zsinórban három 300 bázispontos kamatvágást hajtottak végre, amelyet júniusban egy 150 bázispontos, 9,5 százalékra történő csökkentés követett, majd legutóbb, a júliusi ülésén újabb, az elemzőket is meglepő 150 bázispontos mérsékléssel jutott el a jegybank a jelenlegi 8 százalékos szintre. Az utóbbi ülés után közölték, hogy vizsgálják a további csökkentések szükségességét is.
 

A Reuters által hétfőn megkérdezett 23 elemző közül húszan vélték úgy, hogy pénteken 50 bázisponttal módosíthatják lefelé a kamatot.


 

Az infláció gyors lassulása és az, hogy az orosz gazdaság szankciók által kikényszerített strukturális átalakulása monetáris politikai támogatásra szorul, mindenképpen a további lazítás mellett szól

– mondta Mihail Vasziljev, a Sovcombank vezető elemzője.

A BCS Global Markets szerint pedig az 50 bázispontos csökkentés már nagyrészt beépült a kötvény- és részvényárfolyamokba.

„Fontosak a szabályozó jövőbeli kilátásokkal kapcsolatos megjegyzései” – indokolta véleményét a BCS. 

Valószínű azonban, hogy a központi bank az alapkamat pénteki visszavágása után szünetet iktat be a monetáris politikai lazítási ciklusba

– tették hozzá.

Az orosz éves infláció augusztusban 14,3 százalékra lassult – derült ki a múlt héten, miközben a fogyasztói árak már a kilencedik egymást követő héten mérséklődtek, részben a gyümölcs- és zöldségárak szezonális csökkenésének köszönhetően.

 

Az infláció ezzel együtt még mindig messze a központi bank 4 százalékos célértéke felett van.


 

ILLUSTRATION - 07 April 2022, Bavaria, Kaufbeuren: Russian ruble banknotes are lying on a table. The Russian word for ruble can be read on various ruble banknotes.
Fotó: Karl-Josef Hildenbrand / Getty Images


A SberCIB Investment Research, Oroszország legnagyobb bankjának, a Sberbanknak az elemző részlege úgy látja, hogy a fogyasztói árak az elmúlt hónapokban a szokásosnál gyorsabban estek, és ez valószínűleg szeptemberben is így marad, ami azt jelenti, hogy a központi bank akár 7 százalékra is visszavághatja az irányadó kamatlábat.

Andrej Kosztin, a második számú pénzintézet, a VTB Bank vezérigazgatója a múlt héten arról beszélt, hogy a központi banknak megvan a mozgástere, hogy 7,5 százalékra, majd 7 százalékra vigye le az irányadó kamatlábat az orosz bankszektor hitelezésének ösztönzése érdekében.

Jüant, rúpiát, török lírát tartalékolna az orosz jegybank

Már dolgoznak a költségvetési törvény javaslatán, mert a hatályos jogszabály csak euró és dollár vásárlását engedélyezi, de ezekről a piacokról szankciók tiltották ki az orosz jegybankot.