Az amerikai központi bank erősen elkötelezett az csökkentésével kapcsolatban – jelentette ki csütörtök délután Jerome Powell, az intézmény elnöke. 

Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks during a news conference in Washington, DC, on July 27, 2022. - The US Federal Reserve on July 27 again raised the benchmark interest rate by three-quarters of a percentage point in its ongoing battle to tamp down raging price pressures that are squeezing American families. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Fotó: Mandel Ngan / AFP

Powell a Cato Institute égisze alatt megszervezett beszélgetésben utalt az 1980-as évekre, amikor a Fed Paul Volcker vezetése alatt 

10 százalék fölötti munkanélküliségi ráta és elhúzódó árán tudta csak megtörni az inflációt, valamint az inflációs várakozásokat.

A Fed tisztségviselői nem győzik hangsúlyozni, hogy a helyzet teljesen más, hiszen reményeik szerint a fogyasztói kiadások indexe – amelyet a jegybank jobban szeret figyelni az inflációval kapcsolatban – 6 százalék körül már tetőzött, nagy kérdés azonban, hogy mennyi ideig marad ezen a szinten. 

A szituáció más abban is, hogy a mostani recessziós helyzetben szépen muzsikál a a munkanélküliségi segélyért folyamodók száma a szeptember 3-án záródó héten három hónapos mélypontra süllyedt.

 Az elemzői várakozások szerint a Fed szeptember 21-én ismét 75 bázisponttal emel.