Valószínűleg nem lesz képes megakadályozni a német gazdaság recesszióba süllyedését a berlini kabinet hétvégén bejelentett 65 milliárd eurós, az éves két százalékával felérő támogatása, amellyel a megugró energiaárakkal küzdő lakosságot kívánja megsegíteni – vélik az ING Bank elemzői. 

23 June 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Pokrent: The counter in a gas meter turns and shows the consumption of gas in a private household (long exposure shot). The German government has drawn the consequence from the reduced gas supplies from Russia and declared the alarm level in the gas emergency plan. The emergency plan has three levels: The alert level now declared is the second. Photo: Jens Büttner/dpa
Fotó: Jens Büttner/AFP

Bár a csomag valóban hoz némi könnyebbséget az alacsonyabb jövedelműek számára, mégis kétséges, hogy elegendő lesz-e a magasabb energiaszámlák hatásának ellensúlyozására

- írta Carsten Brzeski, a holland pénzintézet elemzője hétfői, befektetőknek szóló jegyzetében.

Itt a bejelentés a német mentőcsomagról: az alapfogyasztásig kedvezményes marad az áramár 

Emelik a többi között a családi pótlékot, a lakhatási támogatást, és a munkaviszonyban állók után a nyugdíjasok és a diákok is kapnak 300, illetve 200 euró egyszeri támogatást az energiaköltségekre. Bevezetnek egyebek mellett egy úgynevezett áramárféket is. 

Az Olaf Scholz kancellár kormánya által vasárnap bejelentett intézkedések között szerepel az alacsonyabb jövedelmű háztartások támogatásának növelése, a diákoknak és nyugdíjasoknak nyújtott pénzügyi segítség, valamint az áramársapka bevezetése.

A német vezetés azt is megígérte, hogy

támogatni fogja az extraprofit megadóztatására irányuló európai uniós törekvéseket, mivel egyes energiaipari cégek csillagászati bevételei közfelháborodást váltanak ki Németországban.

Mivel azonban néhány kulcsfontosságú elemet még véglegesíteni kell, nem biztos, hogy idén életbe léphet a teljes csomag - tette hozzá Brzeski. A másik probléma pedig az az ING szerint, hogy kevés támogatást kapnak a vállalatok, illetve azok a háztartások, amelyek nem részesülnek szociális juttatásokban.

Így aztán

a csomag valószínűleg nem tudja megakadályozni, hogy a gazdaság recesszióba essen.

Joerg Krämer, a Commerzbank közgazdásza eközben arra figyelmeztetett, hogy az intézkedések azt az illúziót keltik, hogy a lakosság nagy részét meg lehet védeni az emelkedő energiaárak következményeitől. 

18 August 2022, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: A hand regulates a gas heating system in a private household. In addition to the gas levy, gas customers will have to shoulder other additional costs from October, especially for gas control energy. They will also have to help with the filling of storage tanks.
Fotó:  Bernd Weißbrod/Getty Images

Szerinte a csomag emellett tovább növeli az amúgy is száguldó inflációt.

A háztartások áramszámláinak 10 milliárd eurós csökkentése egyébként 0,6 százalékponttal csökkentheti a teljes inflációt a JPMorgan közgazdásza, Greg Fuzesi számításai szerint.

Ugyanakkor egyelőre túl sok a nyitott kérdés ahhoz, hogy pontosan meg lehessen ítélni az inflációra gyakorolt hatást, beleértve az időzítést is.

Miközben a csomag bátorító a növekedés szempontjából, az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül történő gázszállítás leállítása azt jelenti, hogy új kockázatok jelentek meg

- írta jegyzetében Fuzesi.