Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala.

munkanélküliség
Fotó: Shutterstock

Az Eurostat által pénteken közzétett adatsorok alapján

az euróövezetben 6,6 százalék, az Európai Unióban pedig 6 százalék maradt a ráta.

Augusztusban az Európai Unióban 12,921 millió munkanélküli volt, ebből 10,966 millió az euróövezetben. 2021 augusztusához képest az EU-ban 1,682 millióval, az euróövezetben pedig 1,358 millióval esett a munkanélküliek száma. 2022 júliusához képest az unióban 52 ezerrel, az euróövezetben pedig 30 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma.

Augusztusban 2,616 millió 25 év alatti munkanélküli volt az Európai Unióban, ebből 2,136 millió az euróövezetben.

A fiatalok munkanélküliségi rátája a júliusival megegyező szinten mozgott, 13,8 százalék volt augusztusban, az eurózónában 14 százalékról 13,9 százalékra mérséklődött.

munkanélküliség
Fotó: Shutterstock

Az uniós országok közül augusztusban a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát Csehországban mérték 2,4 százalékkal, továbbá Lengyelországban 2,6 százalékkal és Németországban 3 százalékkal. A legmagasabb ráta pedig Görögországban (12,2 százalék) és Spanyolországban (12,4 százalék) volt.

Az Eurostat kimutatása szerint Magyarországon 3,5 százalékon stagnált a munkanélküliség augusztusban.

Nőtt a munkanélküliek száma Németországban

Németországban emelkedett a munkanélküliek száma szeptemberben, de a munkanélküliségi ráta az augusztusi szinten maradt.  A német szövetségi munkaügyi hivatal azt közölte, hogy a munkanélküliek száma augusztussal összevetve 14 ezerrel, 2 millió 510 ezerre nőtt. Az állástalanok aránya tizenhárom hónap csökkenés után szeptemberben már a negyedik egymást követő hónapban emelkedett. A szeptemberi munkanélküliségi ráta az elemzői várakozásoknak megfelelően 5,5 százalékon stagnált.