Joe Biden amerikai elnök augusztusban jelentette be, hogy tízezer dollárral csökkenti azoknak a szövetségi diákhitel-tartozását, akik évi 125 ezer dollárnál kevesebbet keresnek, és húszezer dollárral a hátrányos helyzetűekét. A Fehér Ház azzal számolt, hogy az intézkedés több mint negyvenmillió amerikait érint, és közülük húszmillió számára gyakorlatilag a teljes diákhitel elengedését jelenti, ami a központi költségvetésnek 300 milliárd dolláros bevételkiesést okoz. 

Activists gather to rally in support of cancelling student debt, in front of the White House in Washington, DC, on August 25, 2022. - Biden announced on August 24, 2022, that most US university graduates still trying to pay off student loans will get $10,000 of relief to address a decades-old headache of massive educational debt across the country. (Photo by Stefani Reynolds / AFP) US-POLITICS-BIDEN-EDUCATION-DEBT
Fotó: Stefani Reynolds / AFP

A pártoktól független Kongresszusi Költségvetési Hivatal (Congressional Budget Office – CBO) friss jelentése szerint azonban ennél nagyobb összegről van szó: a lépés 30 év alatt 400 milliárd dollárba fog majd kerülni. Ehhez jön még további húszmilliárd dollár, a CBO becslése szerint ugyanis ekkora kiesést jelent a hitelfizetések 2022 decemberéig tartó szüneteltetése – számolt be a CNBC. (Egy dollár 423,2 forint.)

A CBO elemzése azonban nem tartalmazza a jövedelemalapú törlesztési tervek kiigazításának költségeit. 

Az elnöki rendelet ugyanis a jövedelem korábbi 10 százalékáról 5 százalékra csökkentette a felső határt, amelyet a hitelfelvevőknek a diákhiteleik után fizetniük kell. Az intézkedést ellenző Committee for a Responsible Federal Budget nevű szervezet becslése szerint ez a változtatás további 120 milliárd dolláros lyukat üt az államkasszán.
A hitelelengedés igénylésére szolgáló kérelem a tervek szerint október elején lesz elérhető. A Fehér Ház hét eleji tájékoztatóján Karine Jean-Pierre sajtótitkár elmondta, hogy a kormányzat „nagyon hamar” friss információkkal szolgál majd a kérelmezési folyamatról. 

A kormányzat becslései szerint mintegy nyolcmillió hitelfelvevőnek automatikusan engedélyezik a hitelelengedést,

mivel az oktatási minisztérium már rendelkezik a jövedelmi adataikkal. A diákhitel egyébként a leggyakoribb magánhitelforma az Egyesült Államokban, 43 millió embernek összesen 1600 milliárd dollárnyi ilyen kintlévősége van, ez a teljes lakossági államadósság 5 százaléka.