Jelentősen rontotta az okostelefonok idei globális kiszállításával kapcsolatos előrejelzését az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat.

Closeup,Group,Adult,Hipsters,Friends,Sitting,Sofa,Using,Hands,Modern
Fotó: Shutterstock

A cég honlapjára felkerült legfrissebb várakozás szerint

az okostelefonok globális szállítása 6,5 százalékkal, 1,27 milliárd darabra csökkenhet az idén.

Három hónappal korábban még kisebb, 3,5 százalékos eséssel számolt a piackutató. Az IDC szerint a visszaesés a rekordinflációnak, a geopolitikai feszültségeknek és más makrogazdasági kihívásoknak a következménye, amelyek erősen visszavetették a fogyasztói keresletet. Az idei visszaesést jövőre azonban már 5,2 százalékos növekedés követi – véli a cég.

Az IDC szakértői az okostelefon-kiszállítások 4,5 százalékos csökkenését várják az ázsiai csendes-óceáni térségben (Kína és Japán nélkül), míg a korábbi előrejelzésben még 3 százalékos növekedés szerepelt. Kínában 12,5 százalékos esést becsülnek.

Az okostelefon-kiszállítások idei legnagyobb csökkenése Közép- és Kelet-Európában lesz, 17,4 százalék az előrejelzés szerint.

Az Egyesült Államokban 0,3 százalékkal, Kanadában pedig 3,2 százalékkal nőhet, míg Nyugat-Európában 0,7 százalékkal csökkenhet a kiszállítás az idén tavalyhoz képest.

Az IDC szerint az 5G-s kommunikációs hálózatokat támogató okostelefonok kiszállítása várhatóan 23,6 százalékkal nő az idén. A teljes kiszállítás több mint felét, 54 százalékát teszik majd ki, ez mintegy 688 millió darabnak felel meg, az átlagáruk (ASP) pedig 616 dollár lesz. Az IDC hosszabb távon azzal számol, hogy 2026-ban az 5G-modellek adják majd a kiszállítások 79 százalékát, az átlagár 444 dollárra csökken. A 4G-modellek átlagos ára idén várhatóan 176 dollár lesz, 2026-ban pedig 106 dollár.