Az Örstedt dán energiaipari vállalat négy tengeri szélerőműprojekttel duplázná meg az ország szélenergiatermelését, a tervek szerint a létesítményeket 2028-ban helyeznék üzembe – írja az MTI. A tengeri szélerőművek építéséhez a konszern partnerségre lépett a Copenhagen Infrastructure Partners befektetési alappal.

Illustration picture shows Wind turbines in the North Sea during the inauguration of the first zone of an offshore wind farm in the North Sea, Wednesday 20 October 2021 in Oostende. BELGA PHOTO KURT DESPLENTER
Fotó: Kurt Desplenter / AFP

A négy létesítmény összesen 5,2 gigawatt szélenergiát termelne. 

Dánia évek óta törekszik a megújuló erőforrásokra való átállásra, ami az orosz–ukrán háború kitörése és az miatt felerősödött. A skandináv ország tavaly a Wind Denmark iparági szövetség szerint 2,3 gigawatt szélenergiát termelt. A koppenhágai kabinet augusztusban ennek keretében bejelentette, hogy a Balti-tengeren lévő Bornholm szigeten egy úgynevezett energiaszigetet hoznak létre, amely Németországot is ellátná árammal.

Az északi-tengeri szélenergia kiaknázásáról a skandináv ország májusban már tartott egy csúcstalálkozót, amelyen Németország, Dánia, Belgium és Hollandia a tengeri szélerőművek kapacitásának legalább 65 gigawattra emeléséről határoztak 2030-ig. A teljesítményt 2050-re 150 gigawattra tervezik növelni.

Fojtogatják a szélturbinagyártókat a magas költségek

Az európai szélturbinagyártók munkahelyeket szüntetnek meg, mivel az ellátási lánc problémáival szembesülnek, miközben a gyártáshoz szükséges nyersanyagok ára emelkedik. Az öreg kontinens vállalatai új versenytársakkal is szembesülnek: a piacon megjelentek a kínai cégek.